MENIU

Traian Băsescu, către Ponta: Mesajul critic al doamnei Nuland se referă și la România

<p>Traian Băsescu</p>

TRAIAN BĂSESCU. Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului a anunțat că a dat undă verde urmăririi penale în dosarul Microsoft în cazul a cinci foști miniștri. În plus, Băsescu a atras atenția că mesajul Victoriei Nuland se referă și la România.

TRAIAN BĂSESCU:

Despre modul în care unii politicieni maghiari abordează probleme legate de Constituția României și în general, riscuri pe tema evoluției româno-maghiare.

În ceea ce privește solicitarea Ministrului Justiției legat de cinci foști miniștri, legat de dosarul Microsoft, am cerut Ministrului Justiției, și l-am informat pe procurorul general, începerea urmăririi penale pentru doamna Țicău Adriana, Atanasiu Alexandru, Gabriel Sandu, Tănăsescu Mihai, Funeriu Daniel. Nu a fost o cerere formală de începere a urmăririi penale. Am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi și cred că acest caz trebuie anchetat până la capăt. Din documentele din dosar, nu toate vinovățiile sunt la fel. La Daniel Funeriu nu există nicio suspiciune legată de bani, mită, este doar în zona de abuz în serviciu. Acești oameni nu au nicio calitate în acest moment. Sunt egali ca și situație. Ei nu au fost trimiși ca nicio calitate. Calitatea pe care eventual le-o vor da procurorii. Sunt egali cu Victor Ponta. Rămâne de văzut dacă li se vor menține calitățile celor cinci ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi o calitate mai târziu. Din punctul meu de vedere, ancheta poate să continue și cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului.

În ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate, în străinătate și parte din oamenii care trebuiau să primească banii, nu i-au primit. Acest dosar nu pornește de la declarațiile lui Bittner (Alexandru Bittner, n.red.), structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract în 2009, iar informațiile au fost transmise și instituțiilor cu responsabilități. Informațiile mele arată că Bittner nu a fost căutat de nimeni prin SUA. Cei care au vorbit sunt numai români, cei care au făcut denunțuri.

O să abordez și un alt subiect pe care îl văd tratat în termeni propagandistici, declarația doamnei Nuland. Observ o abordare necinstită și care ne face rău, a lui Victor Ponta, a unor parlamentari, purtători de cuvânt ai PSD. Remarca doamnei Nuland include și România. Nu doar România, ci și România. Pentru mine nu este o noutate. Încă din 2006, corupția a fost tratată ca o amenințare la adresa securității naționale. Un caz precum Microsoft este o probă până la ce nivel poate ajunge corupția. Ce mă îngrijorează este respingerea de către clasa politică a semnalului care nu mai vine de la președintele României.

Pentru cei care nu se regăsesc în declarația doamnei Nuland, le-aș aduce aminte că doamna Nuland vorbește despre parlamentarii care împiedică justiția, de parcă nu România ar avea un Parlament care blochează dosare. Cine o trebui să-i spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari declarați incompatibili și stau pitiți în Parlament? Poate îi spune și domnului Iohannis. Cine să îi spună domnului Iohannis că avem parlamentar condamnat cu suspendare, membru în Comisia Juridică (Tudor Chiuariu, n.red.).

Vă spun un element extrem de prost primit de cancelariile occidentale: rectificarea bugetară, când s-a văzut că armatei i se acordă prea puțin, dar se împrăștie pomeni electorale de 2 miliarde, foarte mulți partenerii ocidentali s-au întrebat cât de serioși suntem, într-un moment în care cerem tuturor să beneficiam de art. 5 din Tratatul NATO, dar ăla care cere la toți nu își ia măsurile minimale pentru a face față la riscuri la adresa siguranței naționale.