MENIU

Summit Sibiu. Planul Franței pentru viitorul UE interesează direct România

Summit Sibiu. Franța vede în reuniunea informală de la Sibiu un nou start pentru Europa, necesar în contextul Brexit-ului și al crizelor numeroase. 

Summit Sibiu. Consiliul European informal de la Sibiu va stabili o foaie de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene în 27 de membri, iar Franța lui Emmanuel Macron va încerca să își impună agenda. România este direct interesată de subiectele vizate de Paris.

Summit Sibiu: clima și mediul înconjurător

Potrivit RFI România, în capul listei lui Macron se află clima şi mediul înconjurător. Franţa nu este singură la acest capitol, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Luxembourg, Danemarca şi Suedia trag semnalul de alarmă.

Intr-un document neoficial, cele opt state cer „o politică mai ambiţioasă în materie climatică”. Printre altele, textul cere Uniunii europene să ajungă „la orizontul anului 2050 la o neutralitate carbon”, adică să ajungă până atunci la zero emisii de gaze cu efect de seră. 

Problema este că mari ţări din vest sunt absente de pe lista semnatarelor acestui apel. Printre ele, Germania şi Italia, ambele din motive politice interne.

Summit Sibiu 2019. 27 de șefi de stat și de Guvern discută despre viitorul UE

Summit Sibiu: modelul social și economic

Parisul va insista la Sibiu și pe subiecte precum relaţiile comerciale, concurenţa dar şi – din nou – directiva muncitori detaşaţi şi idea unui salariu minim european.

Este o chestiune importantă pentru președinte, contestat de protestele ”vestelor galbene” și concurat de la dreapta de Marine Le Pen.  

Summit Sibiu: reforma Schengen

Securitatea şi protecţia frontierelor – capitol la care intră şi Europa apărării, lupta antiteroristă şi reforma spaţiului Schengen – este a treia axă pe care o va aborda Emmanuel Macron la Sibiu.

Parisul vrea să modifice de exemplu „codurile Schengen”, vrea să stabilească o legătură între politica migratorie şi libera circulaţie a persoanelor. In fine, liderul de la Paris ar dori să impună un soi de solidaritate europeană fără a impune însă noi cote de migranţi celor care nu vor întrucât „acest sistem nu funcţionează”.

Pentru România, care nu a reușit deocamdată să adere la Zona Schengen, deși acesta este un obiecti major, reforma aceasta este foarten importantă. 

Summit Sibiu: îngrijorarea Franței

A patra şi ultima prioritate a lui Emmanuel Macron la Sibiu va fi „capitolul” democraţie şi libertăţi. Preşedintele francez va propune creearea unei Agenţii europene a protecţiei democraţiilor. Vast program aşadar pentru Macron la Sibiu, rămâne acum de văzut cine îl va urma în contextul electoral al scrutinului european de la sfârşitul lunii.

Zilele trecute, Radio Europa Liberă a citat, pe surse, îngrijorarea Parisului cu privire la situația din România. 

Franța a remarcat „cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România„ dar știe „cu exactitate” care sunt „prerogativele președintelui României și (...) limitele care îi sunt impuse” de Constituție, scrie Europa Liberă, care citează „surse autorizate de la Palatul Elysée”.