MENIU

Socor: O înţelegere Trump-Putin, sinucidere politică pentru american. De ce nu va exista Yalta 2

Vladimir Socor, unul dintre cei mai reputaţi analişti politici specializaţi în spaţiul ex-sovietic, a explicat, în direct la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bodan, de ce scenariul unei noi Yalte nu este unul posibil şi de ce, din perspectiva sa, o înţelegere între Trump şi Putin ar echivala cu o "sinucidere politică" pentru noul preşedinte al SUA. 

Analistul politic Vladimir Socor a argumentat de ce între Rusia lui Putin şi SUA condusă de Trump nu este posibilă o înţelegere, explicând şi că noii consilieri ai lui Trump reprezintă un obstacol important în faţa unei astfel de posibile înţelegeri.

Socor a explicat că a fost mereu preocupat de pericolul potenţial al unei noi Yalte, pentru că a crescut în România şi aceasta "e o experienţă istorică care m-a făcut să mă tem de o nouă Yalta, de o Yalta 2". Analistul susţine că niciodată nu s-a temut de o posibilă înţelegere a preşedintelui Trump cu Rusia, peste capul altor ţări. Cu toate acestea, conducerea Rusiei şi-a demonstrat cu vârf şi îndesat competenţa şi îndrăzneala, în timp ce europenii îşi demonstrează din plin vulnerabilităţile, consideră Socor. 

"Noţiunea unei "tranzacţii generale" care să reglementeze situaţia din Europa peste capul europenilor nu e realistă, nu aşa se fac înţelegerile astăzi. Dacă s-ar reconstitui azi o sferă de influenţă a Rusiei, nu s-ar face într-o ocazie dramatică, conferinţă gen Yalta, ci prin paşi mici, care să ducă în timp....Cum a fost, de exemplu, o înţelegere între Washington şi Kremlin ca teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina să fie teritorii cu statut special, cu rol de "block" la unele decizii ale Kremlinului. La aceşti paşi mici trebuie să fim atenţi. Ei se pot produce. Să nu ne îndreptăm atenţia spre o mare înţelegere globală", a explicat analistul. 

Chiar dacă, spune Socor, Trump ar fi avut aceste intenţii, în ultimele două săptămâni situaţia s-a schimbat dramatic, după ce au ieşit la iveală date despre contacte ilicite ale unor membri ai echipei Trump cu delegaţii ruşi.

Socor a argumentat: "Dacă Trump are intenţia unei înţelegeri cu Rusia, ar fi o sinucidere politică. Nu ştiu dacă are asemenea intenţii, dar capacitatea sa de a face asta s-a redus la 0 după scandalul cu Flynn.

Dl. Trump se retrage din anumite poziţii pe care le susţinuse. Să vă dau o idee despre cum se schimbă în bine : a renunţat la denunţarea acordului de neproliferare nucleară cu Iranul, nu mai sprijină aşezările israeliene, a cerut Rusiei să restituie Crimeea Ucrainei, nici vorbă să mai renunţe la datoriile Rusiei. Virajele sunt bruşte şi dramatice, în parte datorită consilierilor pe care el i-a ales -generalul Mattis, Pence, - care adoptă poziţii contrare lui Trump public, fără ca acesta să îi contrazică, în parte şi situaţiei politice din SUA.

Trump învaţă. Asta e explicaţia. Nu cunoaşte dosarele de politică externă, le învaţă de la consilieri foarte capabili. Dl. Trump îi place să se asocieze cu celebrităţi, a acceptat sfaturi de la Kissinger, care i-a spus -foarte greşit- să neutralizeze Ucraina. Acum Kissinger nu mai e aşa important".

Occidentalii şi-au făcut iluzii în privinţa caracterului Rusiei

Analistul politic a concluzionat că Yalta 2 a fost "o speculaţie, izvorâtă, e adevărat, din perspective istorice" şi care nu va exista.

Socor a punctat că, în ciuda aşteptărilor, "o întâlnire cu Putin nu se va petrece prea curând. Trump şi Putin se vor întâlni abia în luna iulie, pe marginea unui summit G8. În SUA nu există un curent prorus, nici la nivelul elitei, nici la nivelul partidelor". 

"E evident că Rusia s-a implicat în campania prezidenţială americană şi e foarte îngrijorător. Sunt şocat că sistemul american s-a dovedit vulnerabil şi că agenţiile de informaţii nu au observat ce pregătea Rusia. Dar nu au observat o mulţime de lucruri făcute în ultimii ani, iar Rusia le-a făcut temeinic. Un exemplu ar fi războaiele hibride, se pregătesc în ani mulţi, iar noi am văzut abia în 2014 un război hibrid desfăşurat cu o virtuozitate perfectă. Ori asta se pregăteşte în ani mulţi şi au făcut-o neobservaţi.

Competenţa şi forţa conducerii de la Kremlin au fost grav subestimate şi nu de acum, ci din 2004. Devenise clar atunci că Rusia are şi resurse şi capacitatea de a desfăşura politici agresive împotriva Occidentului. Occidentalii şi-au făcut iluzii în privinţa caracterului Rusiei....acum, pentru prima dată, liderii europeni observă că Rusia intră masiv în baza electorală a alegătorului european. E vorba de cei conservatori, care se simt alienaţi şi nereprezentaţi de acest sistem", a explicat Socor.

Analistul a explicat şi cum "seduce" Rusia conservatorii şi pe cei care se simt nereprezentaţi de sistem: folosind valori conservatoare.

"Rusia lui Putin pozează în campioana conservatismului. Rusia lui Putin adoptă valori conservatoare şi puţin folosite azi, precum: suveranitatea statului, religia creştină ca fundament al civilizaţiei europene, familia tradiţională...toate aceste valori sunt acum, cel puţin în aparenţă, îmbrăţişate de Kremlinul lui Putin", a spus Socor, la Realitatea TV. 

Cum se va sfârşi războiul lui Trump cu presa

Reputatul analist a evidenţiat, în emisiunea lui Rareş Bogdan, felul în care vede rezolvarea conflictului deschis dintre noul preşedinte american şi presă.

"E o situaţie îngrijorătoare: Trump e o personalitate înclinată spre controversă şi confruntare. E adevărat că neavând răspunsul la întrebări reale, improvizează. Cred că fenomenul va scădea pe măsură ce Trump învaţă dosarele. În presa numită "mainstream" există o nemulţumire vie pentru înfrângerea doamnei Clinton şi o dorinţă de revanşă împotriva lui Trump. Aşa s-a produs o răsturnare de situaţie: la Washington, stânga liberală este cel mai dur critic al Rusiei. Partidul republican se scindează: ca să îşi protejeze preşedintele, unii nu critică Rusia, alţii, ca McCain, îşi dublează atacurile la adresa Rusiei, pe de o parte pentru a nu compromite partidul", a explicat Socor. 

Analistul a concluzionat, expunând motivele pentru care vede drept imposibilă o înţelegere ruso-americană.

"Trebuie să reţinem două lucruri, sub formă de concluzii. Primul: în SUA nu există grupuri politice proruse, nimeni nu simpatizează cu Rusia. Al doilea, principalii consilieri ai lui Trump consideră că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa SUA - aceste două lucruri vor exclude orice fel de înţelegere ruso-americană. Speculaţiile sunt întreţinute de propaganda rusească  - există şi un pericol, diferite guverne să meargă ele la Rusia, pentru a nu fi obiectul unei tranzacţii peste capul lor. Aceasta a fost prima reacţie a lui Orban, în faza în care Trump făcea declaraţii de simpatie Rusiei: "Am avut dreptate", crede Socor.