MENIU

Scrisoarea lui Bădălău. Cele mai importante puncte din declaraţia de război pentru Dragnea

Scrisoarea pe care Nicolae Bădălău a distribuit-o luni seară către  colegii din PSD a fost o declaraţie de război împotriva lui Liviu Dragnea, după ce numărul 2 din partid a subliniat că a fost suspendată democraţia din partid, iar  PSD trebuie să îşi asume erorile făcute.

Nicolae Bădălău a ţinut ca scrisoarea lui să devină cunoscută şi în spaţiul public, întrucât după şedinţa PSD, Nicolae Bădălău a înmânat personal scrisoarea reporterilor de la PSD. 

Scrisoarea lui Bădălău: Am suspendat democrația internă în partid, să ne asumăm greșeala (DOCUMENT)

Fără îndoială, ce mai importantă observaţie a fost cea legată de suspendarea democraţiei interne şi de greşelile făcute de PSD. Printre altele, Bădălău crede că demiterea Guvernului Grindeanu a fost o greşeală, iar nu toţi cei care au ajuns miniştri meritau un loc în Guvern: 

„Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democraţiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie să ne-o asumăm: PSD şi-a demis propriul guvern prin moţiune de cenzură, decizii economice majore, precum impozitul pe gospodărie, au fost anunţate şi apoi abandonate, fluiditatea schimbării în funcţiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern să poată cu adevărat performa, nu toţi cei care au devenit miniştri erau cunoscuţi în partid sau recunoscuţi profesional în domeniile respective pentru a merita un loc în guvern. Toate acestea slăbesc încrederea cetăţenilor în partidul nostru, iar cauza principală este tocmai şubrezirea democraţiei interne”, se arată în scrisoarea pentru membrii PSD.

Mai mult, Bădălău a vorbit şi despre conducerea colectivă a partidului:

„Credibilitatea şi eficienţa guvernării le putem câştiga doar prin renaşterea democraţiei interne, prin dialog onest, transparenţă şi responsabilitate. Primul pas este să considerăm legitime şi opiniile cu care nu suntem de acord, să abandonăm iluzia falselor imunităţi. Pasul al doilea este punerea în funcţiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectivă a partidului”, adaugă Bădălău.

De altfel, Bădălău a adus în discuţie şi propunerea ca BPN să fie principalul for de decizie în PSD:

Biroul Permanent Naţional trebuie să redevină forul de conducere executivă a partidului, iar comunicarea dintre conducerea centrală şi organizaţiile locare trebuie refăcută. Preşedintele executiv al PSD propune ca Biroul Permanent Naţional să se întrunească săptămânal, iar la întâlniri să participe şi „miniştrii cei mai semnificativi” sau cei care au responsabilităţi pe anumite domenii, în funcţie de ordinea de zi.

Bădălău îl descrie, în scrisoarea sa, pe preşedintele Iohannis, drept un preşedinte neconvingător, care, însă, poate câştiga un alt mandat dacă PSD va propune la alegerile prezidenţiale un candidat „nepotrivit”. El consideră că propunerea candidatului pentru prezidenţiale trebuie stabilit în prima parte a acestui an, într-o întâlnire a conducerii partidului cu membri săi cei mai reprezentativi.

El propune inclusiv constituirea unui grup de lucru la nivelul PSD care, împreună cu Partidul Socialiştilor Europeni, să pregătească „Oferta PSD pentru Europa”.

Bădălău spune că nu poate fi făcută încă o reformă constituţională din cauza preşedintelui Iohannis, care „doar poate coagula forţe care să împiedice progresul”, iar reforma administrativ-teritorială trebuie să redevină o prioritate. 

Surprinzător, numărul 2 din PSD face şi o referire la complexele de inferioritate, iar aici pune în aceeaşi oală "săraci şi corupţi".  Nu este clar dacă referirea este la popor sau la PSD, în schimb.

"Trebuie sa ne depasim complexele de inferioritate, sa nu mai acceptam ideea ca suntem saraci si corupţi".