MENIU

România refuzată în Schengen. Rareş Bogdan: „Austria consideră România o țară de mâna a treia”

Foto arhivă Inquam

Europarlamentarul liberal a trecut la amenințări, după ce Austria a decis să nu dea votul pentru aderarea României la Schengen. Rareș Bogdan spune că va cere scoaterea partidului conservator austriac din PPE și că Austria consideră România o țară de mâna a treia. 

”În acest moment, e confirmat că Austria are o problemă cu România şi că consideră România o ţară de mâna a treia. Acest lucru va duce la reacţii, sunt convins, din partea opiniei publice şi a partidelor politice reprezentante ale opiniei publice de un anumit fel. Nu vă închipuiţi că vom trece ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecinţe. Care vor fi consecinţele, vom discuta în următoarele ore şi zile”, a spus Rareş Bogdan.

Despre o sesizare la Curtea Europeană de Justiţie, europarlamentarul PNL a precizat că este dificil un astfel de proces. ”Gândiţi-vă că chestiunea pe care ne-a făcut-o Austria, acum trei sau patru ani de zile, cu blocarea copiilor români de a încasa aceeaşi alocaţie ca şi copiii austrieci a durat 4 ani sau 5 ani de zile procesul. Chestiunea cu Curtea de Justiţie durează foarte mult şi înseamnă costuri uriaşe pentru România, pentru că oamenii vor sta în continuare la graniţă, firmele de transport vor plăti în continuare între 200 şi 400 de euro, din cauza existenţei graniţei Schengen, deci situaţia nu este una simplă şi lucrul acesta trebuia să şi-l asume Austria”, a explicat Rareş Bogdan.

El a precizat că ceea ce este cert este că ”românii nu vor mai privi cu aceeaşi simpatie o ţară care până acum a avut o relaţie privilegiată cu sufletul românesc şi poporul şi statul român”.

Despre apartenenţa partidului conservator din Austria la PPE, Rareş Bogdan a spus: ”Noi, PNL, rămânem în PPE. Dar, în acelaşi timp, astăzi, în câteva minute va începe o nouă şedinţă, voi intra prin skype şi voi solicita scoaterea din PPE a OeVP ( conservatorilor austrieci, nr), pentru modalitatea în care s-a comportat Austria”. El a arătat că ”nu poţi să votezi o rezoluţie a partidului la Congresul de la Rotterdam, nu poţi să votezi alături de România rezoluţia de la Parlamentul European şi după aceea să întorci totul în ultimele două săptămâni fără a avea repercusiuni”.

Mai multe articole despre:
schengen romania olanda iohannis franta rares bogdan