MENIU

Consens politic pe Codul Fiscal! Dragnea: TVA de 20% din ianuarie 2016! 19% din 2017!

Liderii PSD, UNPR, PNL, UDMR şi ALDE s-au pus de acord asupra Codului Fiscal, urmând ca TVA-ul să ajungă la 20% din 2016 și la 19% din 2017, așa cum s-a convenit inițial, la discuțiile tehnice de săptămâna trecută. Reprezentanții Puterii și ai Opoziției au hotărât ca votul pe cererea de reexaminare a Codului Fiscal, retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis, să fie dat la sfârșitul săptămânii viitoare. Președintele interimar al PSD a mai precizat că potrivit acordului dintre partide, deficitul pentru 2016 ar urma să fie între ”2% sau 1,7 si ceva".

12:10: Alina Gorghiu a precizat la rândul său că dialogul dintre liderii politici a fost unul constructiv, în urma căruia s-a decis reducerea treptată a TVA:

”Am agreat reducerea TVA având în vedere că ne vom încadra în ţinta de deficit. Discuţiile au mers într-o direcţie foarte bună, am analizat inclusiv posibila direcţionare a deficitului către partea de investiţii. De asemenea, s-a discutat ca, în eventualitatea creşterii economice, să fie micşorată povara pe muncă. Dialogul a fost foarte bun şi cred că acest început înseamnă că putem avea şi un dialog care să însemne măsuri coerente şi sustenabile pentru România”, a afirmat Gorghiu.

Întrebată dacă a vorbit cu președintele Klaus Iohannis înainte de această întâlnire, Gorghiu a spus că l-a informat pe acesta imediat după ce a trimis cererea de reexaminare Parlamentului.

"L-am informat pe președinte imediat după ce a trimis cererea de reexaminare și am beneficiat de suportul experților tehnici, cei care aveau cifrele la îndemână, despre mandatul cu care eu și copreședintele Vasile Blaga vom veni la negocieri. Era firesc să facem acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat. Mă bucur că rezultatul este acesta și sunt convinsă că săptămâna viitoare, poate duminică, pe un calendar pe care am încercat să-l schițăm, această lege va ajunge la promulgare și vom vedea ce atitudine va adopta președintele României. Dar mă bucur că fără medierea domniei sale am reușit astăzi să ne înțelegem și să avem acest consens", a afirmat copreședintele PNL.

Update 11.45. Liviu Dragnea a anunțat în fața presei că s-a ajuns la un acord comun, în urma dezbaterilor dintre liderii politici: 

Am finalizat discuțiile cu toate partidele, a fost o discuție pe precauție și responsabilite. Acest conses realizat astăzi este pentru că intenția comună este ca acest Cod Fiscal să dureze in timp. Nu ne permitem să fie modificat în 2016. Este un semnal pentru toți investitorii. Am urmarit ca prin legea bugetului care va fi adoptat in toamnă sa ne incadram la deficit sub 2%. Modificările la Codul Fiscal vor fi adoptate, dar unele masuri etapizat. TVA redus până la 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% pe 2017. Taxa pe stâlp eliminată din 1 ianuarie 2017 cu o excepție, la construcțiile speciale din agricultură. Taxa pe construcţiile speciale din agricultură va fi eliminată din 2016”, a declarat Dragnea.

Acesta a mai precizat că a convenit cu Guvernul să se prezinte un proiect de buget pe 20016 până la 15 noiembrie:

”De asemenea, am convenit ca Guvernul să prezinte un proiect de buget până la 15 noiembrie şi am convenit să avem consultări similare şi pe marginea bugetului de stat. Am discutat şi despre investiţii, suntem foarte atenţi la stimularea investiţiilor”. 

Totodată, acesta a ținut să precizeze că în urma dialogului purtat între liderii partidelor parlamentare nu a fost încheiat un pact, deoarece s-a considerat că nu este necesară semnarea unui document care să certifice rezultatul negocierilor.

”Am convenit să nu semnăm un acord, nu cred că e nevoie de un document, pentru că suntem cu toţii oameni responsabili. Garanția este seriozitatea. Sper ca votul final pe noul Cod Fiscal să îl dăm până la sfârşitul săptămânii viitoare. Din calculele noastre, proiectul de buget pentru 2016, care cuprinde inclusiv majorarea salariilor medicilor, se încadrează într-un deficit sub 2%, cam de 1,7%", a mai spus Dragnea.

Președintele interimar al PSD a mai precizat că se va discuta și despre legea salarizării bugetarilor şi a adăugat că ordonanța privind salariile demnitarilor ar trebui discutată la pachet cu legea salarizării unitare, odată ce negocierile purtate de Ministerul Muncii cu partenerii sociali se vor fi finalizat cu un proiect de lege care să intre în proces legislativ.

”Și noi și Opoziția am folosit aceste zile pentru a face calcule serioase, a trebuit sa tinem cont de conjunct internă și internațională. Nu știu ce a zis Teodorovici, din calculele noastre de buget, măririle salariale se situează într-un deficit de 1,7%  și ceva, până în 2%. Am discutat despre legea salarizării, așteptăm ca ministrul Muncii să termine discuțiile și vom lucra și acolo. Este un document extrem de important care reașază ierarhia”, a argumentat acesta.

Update 10:35. Gabriel Oprea a ieșit din ședință și a declarat în fața jurnaliștilor că a fost un ”dialog constructiv" între liderii politici. Acesta a precizat că nu este corect din partea lui să spună mai multe.

”Cred că este un dialog constructiv și se va vedea acest lucru. Lucrurile se armonizează, ceea ce este un lucru foarte bun pentru români și pentru România. Veți fi surprinși plăcut ca liderii de partid acum se armonizează și veți vedea că a fost foarte bună întalnirea. Lucrurile merg foarte bine”, a afirmat Gabriel Oprea.

Update 10:15: Liderii politici s-au reunit în biroul lui Valeriu Zgonea, deși inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc în altă sală, în Salonul Spaniol. La întâlnire participă: Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Daniel Constantin, Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor. 

Reprezentaţii partidelor politice au avut, săptămână trecută, o consultare tehnică, la care a participat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovci, şi în cadrul căreia cei mai mulţi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% şi amânarea eliminării accizelor la alcool şi carburanţi. Deşi acordul tehnic urma să stea la baza unei decizii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, însă, luni, după prima şedinţă a coaliţiei guvernamentale, că partidele din coaliţie doresc o întâlnire politică, la nivelul preşedinţilor de partide, informează Mediafax.

Dragnea constată că "nu s-a ajuns la o soluţie" pe Codul Fiscal

Sesiunea parlamentară extrordinară a fost anulată, modificarea Codului urmând să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.

"Este important să avem întâlnirea joi, Codul Fiscal nu este o joacă, este una dintre cele mai importante legi. Noi am considerat în coaliţie, să ne luăm câteva zile să ne uităm pe cifre şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză", a mai explicat Dragnea, decizia de amânare a discutării Codului Fiscal în Parlament.

În legătură cu întâlnirea tehnică între reprezentanţii partidelor, Dragnea a spus că ministrul Teodorovici a avut un singur mandat, acela de a asculta opiniile şi a furniza datele tehnice, arătând că aceasta a greşit dacă a anunţat că ar exista consens pe tema Codului Fiscal.

Cum îi ţine Alina Gorghiu partea lui Liviu Dragna şi îl pune la zid pe Ponta

 


Toţi liderii partidelor au fost de acord cu o întâlnire politică. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, declara, luni, că a răspuns favorabil solicitării liderului PSD Liviu Dragnea pentru întâlnirea politică de joi pe Codul fiscal pentru că se suprapune pe dorinţa PNL, adăugând că remarcă cu "satisfacţie" că, pentru prima dată, Coaliţia de guvernare se disociază de "heirupismul" lui Ponta.

Gorghiu mai preciza că PNL va pune problema “uşor altfel”, la această întâlnire politică, şi anume că legi votate în unanimitate de Parlament, cum este cea privind pactul fiscal, nu au fost respectate prin prevederile noului Cod Fiscal şi va susţine că este important să se ajungă la o formulă care să ţină dincolo de alegerile de anul viitor. Totodată, Gorghiu preciza că discuţia de, joi, va fi una "fluidă" şi că nu se va opune dacă va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.

La rândul său, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, declara, luni, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au susţinut acest lucru.

De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma că discuţiile politice pe marginea Codului Fiscal reprezintă o soluţie mai bună decât respingerea cererii de reexaminare în Parlament, deoarece PSD nu şi-a asumat politic înţelegerea tehnică, dar trebuie să vină şi cu argumente care să motiveze acest fapt.

"Important este să nu dăm un mesaj de tergiversare către mediul de afaceri, către cetăţeni, către partenerii noştri financiari, să nu dăm un mesaj că, de fapt, nu ştim ce vrem să facem, ăsta ar fi un mesaj de o oarecare instabilitate guvernamentală, politică, ceea ce nu este bine", spunea Kelemen Hunor.

În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, a criticat cererea de reexaminare a Codului fiscal, considerând că este "o situaţie inedită din punct de vedere procedural", întrucât "în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul”.

Ponta dă teme liderilor politici pentru întâlnirea de joi, pe Codul Fiscal: Nu vorbiţi după ureche!

 



Premierul Victor Ponta nu va participa la discuţiile de joi. După anularea sesiunii parlamentare extraordinare, el a susţinut că nu îl deranjează amânarea Codului Fiscal, că şi-a făcut treaba şi nu şi-a schimbat părerea în privinţa Codului Fiscal, susţinând o cotă TVA de 20%, pentru care ar fi avut şi acordul preşedintelui Klaus Iohannis, cu care a avut o întrevedere, săptămâna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Dumitru: Creșterea salariilor cu 70%, delirantă. Deficitul de 4-5%, rețeta perfectă pentru dezastru