MENIU

Efectele tensiunilor cu Rusia. Acord Ponta-Băsescu pentru dublarea bugetului Apărării

<p>Guvernul şi preşedintele, acord pentru creşterea cheltuielilor cu Apărarea</p>

Criza din Ucraina înseamnă cheltuieli neprevăzute, dar obligatorii pentru Guvernul Ponta. Bugetul Apărării se va dubla până în 2017. Preşedintele Traian Băsescu, care s-a întâlnit vineri cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat deja de acord şi a apreciat chiar că măsurile trebuie implementate mult mai repede. 

"Am asumat si voi avea sprijinul politic in parlament, faptul ca această crestere a alocărilor pentru MAPN, realizata in 2013 si 2014, am preluat de la 1,1 din PIB, o catastrofa pentru Armata română, am ajuns la 1,5% din PIB si pe baza unei cresteri graduale de 0,2 din PIB in 2017 vom putea avea acel 2% care e solicitat la nivelul membrilor NATO", a spus premierul Victor Ponta.

Ponta a mai spus că secretarul general al NATO, aflat la Bucureşti, a felicitat România pentru alocările suplimentare în domeniul Apărării, notează Agerpres.ro. 

"Ne-a felicitat pentru alocările suplimentare în domeniul Apărării. Am precizat cât de important a fost și este pentru economia românească, pentru locuri de muncă, pentru dezvoltarea sistemului militar și de apărare al României faptul că am obținut aprobarea Comisiei Europene pentru ștergerea datoriilor istorice din industria de Apărare", a afirmat Ponta la Palatul Victoria, după întrevederea de la Ministerul Apărării Naționale cu secretarul general al NATO.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că angajamentul Guvernului de creştere a alocărilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate că mai trebuie discutată "cadenţa", pentru că "evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate rapid".

La începutul anilor 90, bugetul Apărării era de aproape 5% din Produsul Intern Brut al României, notează Realitatea TV. La distanţă de 20 de ani, acelaşi buget ajunsese la puţin peste unu la sută. NATO recomandă tuturor statelor membre să aloce un buget de 2,3 la sută din PIB pentru apărare. Bugetul va fi majorat treptat, în fiecare an, astfel încât să ajungă la 13 miliarde de lei. 

Mai multe articole despre:
NATO Victor Ponta Apărare anders fog rasmussen