MENIU

Pedeapsă aspră pentru Ungaria: îşi poate pierde dreptul de vot în Consiliul de Miniştri al UE

Ungaria este în faţa unei pedepse fără precedent la nivelul UE, din cauza felului în care gestionează criza refugiaţilor.

Grupul ALDE din Parlamentul European a făcut apel la activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva maghiarilor. Solicitarea ALDE a fost făcută luni, în ziua în care Parlamentul Ungariei a adoptat un nou pachet legislativ controversat referitor la refugiaţi. Potrivit noii legi, guvernul are dreptul să mobilizeze armata pentru a gestiona situaţia refugiaţilor la graniţă. Legea mai permite folosirea armelor neletale, ca gazele lacrimogene şi gloanţele de cauciuc, împotriva migranţilor. Pachetul legislativ vine la două săptămâni după adoptarea unui amendament la legea azilanţilor şi la legea penală, care ar permite încarcerarea şi expulzarea celor care trec graniţa Ungariei ilegal.

Dacă articolul 7 din Tratatul UE ar fi activat, ar însemna că Ungaria şi-ar pierde temporar drepturile de stat membru UE. Dar înainte de luarea unei asemenea decizii, Consiliul ar trebui să audieze reprezentanţii statului membru şi să facă recomandări.

"Cât de departe poate merge Guvernul Orban înainte să trezească şi Comisia şi Consoliul? ALDE a tras un semnal de alarmă cu privire la Guvernul Ungariei de mai mulţi ani. Acum situaţia scapă de sub control", a afirmat Sophie In't Veld, vicepreşedinte al Grupului ALDE. Dacă Comisia şi Consiliul nu iau măsuri, Europa îşi va pierde orice urmă de credibilitate ca o comunitate a valorilor", a mai adăugat In't Veld, potrivit euractiv.com, citat de stiripesurse.ro.

Louis Michel, un membru al Comisiei LIBE, a adăugat că refugiaţii vin în Europa pentru a scăpa de gloanţe, în acum îşi riscă vieţile înfruntând gloanţele lui Orban. Potricianul belgian, care este tatăl premierului Belgiei, a continuat criticând tăcerea Comisiei şi a Partidului Popular European, din care face parte din Fidesz.

Mai multe articole despre:
Ungaria refugiaţi tratatul UE