MENIU

Oficial american critică refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea unor membri

George Kent, oficial SUA expert în anticorupție, a declarat, miercuri, în contextul refuzului Parlamentului român de a ridica imunitatea unor membri, că parlamentarii au un rol important în procesul democratic și că unele acțiuni trebuie protejate, subliniind că justiția trebuie să poată să-și facă treaba, în cazurile penale, potrivit Ziare.com.

Întrebat miercuri, în cadrul unei conferințe telefonice, ce părere are despre faptul că Parlamentul român a refuzat, anul acesta, să ridice imunitatea a doi parlamentari, George Kent, coordonator principal al programelor anticorupție în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia de la Departamentul american de Stat, a precizat că problema răspunderii aleșilor este "esențială".

"Deși parlamentarii au un rol important în procesul democratic - și, dacă sunt întrebați membrii Congresului, toți cred că anumite acțiuni pe care le întreprind, în calitate de congresmeni, trebuie protejate, alte acte, precum cele penale, în mod clar ar trebui să fie verificate de sistemul judiciar, având disponibile dovezile necesare și justiția să fie lăsată să judece", a afirmat George Kent.

Oficialul SUA a subliniat că fiecare țară trebuie să găsească un echilibru al puterilor în stat (judiciară, legislativă și executivă), dar "justiția trebuie să poată să-și facă treaba în cazurile penale".

Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive pe numele lui Dan Șova.

Totodată, Parlamentul a respins, anul acesta, cererile de încuviințare a începerii urmării penale în cazul senatorului Varujan Vosganian și a deputatului Laszlo Borbely.

 

Reacția Ambasadei Olandei, după votul Senatului în cazul lui Dan Șova

 

 

Ambasada Olandei la București a precizat, miercuri, în cadrul unui mesaj postat pe pagina de Facebook, a instituției, după ce Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova, că urmăreşte cu îngrijorare şi cu surprindere evoluțiile, privind ridicarea imunităților, adăugând faptul că are încredere că "România şi instituţiile sale că iau în considerare toate recomandările din rapoartele MCV".

"Ambasada Olandei urmăreşte evoluţiile privind ridicarea imunităţilor, cu îngrijorare şi cu surprindere. Mai ales, în contextul ultimelor promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta împotriva corupţiei. Credem cu tărie că legea se aplică, în mod egal, tuturor. Ambasada Olandei are încredere că România şi instituţiile sale că iau în considerare toate recomandările din rapoartele MCV", se precizează în cadrul mesajului, postat de Ambasada Olandei

 

Reacţii dure de la ambasadele SUA şi Marii Britanii, după votul Senatului în cazul Şova

 

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti remarcă "cu îngrijorare" că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari. reacţia diplomaţilor vine după ce senatorii au dat avuz negativ cererii DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova. Ambasada SUA a reacţionat la rândul său, amintind că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv.

'Ambasada britanică monitorizează evoluțiile din domeniul justiției, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce privește imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Documentul remarcă totodată, cu îngrijorare, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigații și aplicarea măsurilor de arest preventiv.'

'Apreciem rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupției și sprijinim eforturile sale constante în această direcție. Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental și anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu.'

Ambasada SUA: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv

Şi ambasada SUA a reacţionat după votul în cazul Şova.

"Aşa cum am spus anterior, reducerea corupţiei este vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României.
Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane. Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii", a preczat ambasada SUA.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.