MENIU

Oficial în Departamentul de Stat al SUA: România, un model al luptei anticorupţie în regiune

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a declarat, luni, la Bucureşti, că Parteneriatul Strategic dintre SUA și România este foarte solid şi că are un potenţial imens de dezvoltare, apreciind că România a devenit un model al luptei anticorupţie în regiune, potrivit unui comunicat al MAE. 

Hoyt Yee a precizat că Parteneriatul Strategic este foarte solid şi are un potenţial imens de dezvoltare, mai ales în domeniul securităţii şi al colaborării economice. Hoyt Yee a mai spus că dezvoltarea Parteneriatului Strategic în domeniul securităţii trebuie privită în contextul situaţiei regionale, amintind de riscurile regionale de securitate.

În acelaşi timp, în cadrul discuţiilor privind colaborarea economică, Hoyt Yee a vorbit despre "rezultatele importante ale luptei împotriva corupţiei, apreciind că România a devenit un model în regiune în acest domeniu", potrivit Mediafax.

La rândul său, potrivit sursei citate, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a apreciat că obiectivul dezvoltării dimensiunii economice a parteneriatului este asumat de partea română la cel mai înalt nivel şi a menţionat că programul de guvernare al noului guvern român creează toate premisele necesare pentru materializarea acestuia.

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, aflat luni la Bucureşti, cu ocazia reuniunii Task Force-ului România-SUA pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic, a apreciat, în contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între cele două state, "nivelul excelent al dialogului politic".

Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” a avut loc luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Reuniunea a fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român, Daniel Ioniță şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee.

Ce reprezintă Task Force-ul 

Potrivit MAE, Task Force-ul, a cărui creare a fost convenită la 6 octombrie 2011, cu prilejul întrevederii Prim-ministrului României cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011. 

Declaraţia Comună este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic dintre cele două state, fixând cadrul general al relaţiilor bilaterale şi stabilind domeniile prioritare ale cooperării viitoare: componenta politică, componenta economică, componenta militară şi de securitate, componenta relaţiilor interumane şi componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

Din Task Force fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerului Justiţiei, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Transporturilor, precum şi ai Ambasadei SUA şi agenţiilor guvernamentale americane reprezentate la Bucureşti.