MENIU

MESAJUL Regelui Mihai I, la aniversarea a 25 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est

<p>MESAJUL Regelui Mihai I, la aniversarea a 25 de ani de la prăbușirea comunismului &icirc;n Europa de Est </p>

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la sfârşitul dominaţiei comuniste în Europa, sala de plen a Senatului a găzduit, joi, conferinţa internaţională "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte", organizată de Fundaţia Română pentru Democraţie. În cadrul evenimentului, Alteța Sa Regală, principele Radu al României a citit mesajul Regelui Mihai I, informează Mediafax.

”În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei optzeci şi şapte de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale, care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi, sufleteşte şi trupeşte”, se arată în mesajul transmis de Regele Mihai.

Totodată, în cadrul mesajului, Regele Mihai a arătat că ultimii 25 de ani, Casa regală a muncit mult pentru o Românie democratică, prosperă, liberă și demnă.

”Aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăşi. Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Aşteptarea şi credinţa. Iubirea şi simţul datoriei. Dar în lunga mea viaţă am cunoscut şi momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere, prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europenă şi în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Familia mea şi cu mine am muncit mult în ultimii douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârşitul zilelor noastre, convinşi fiind că instituţia Casei Regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale. Comunismul s-a născut în România în acelaşi an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai transmis Regele MIhai.

De asemenea, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, prezent în cadrul simpozionului, a afirmat că prăbuşirea comunismului, cu excepţia României, nu s-a produs prin revolte sângeroase, de felul celor prin care comuniştii au venit la putere, ci în mod paşnic.

”Oare câtor oameni le-a fost dat să simtă, într-un timp atât de scurt şi pe propria piele, fiorul fricii şi inconştienţa curajului, teroarea şi libertatea, suspenciunea şi încrederea, descoperirea generozităţii, credinţei şi toleranţei, dar mai ales sentimental de a trăi pe viu istoria?”, a declarat Emil Constantinescu.

Fostul şef de stat al României a mai declarat că zidul Berlinului s-a prăbuşit în 1989, în realitatea lui de ciment şi oţel, dar că a rămas în imaginarul Europe şi multă vreme va mai greva conştiinţele celor din vest şi a celor din est.

”Pe măsura înaintării pe drumul tranziţiei post-comuniste, diferenţele în progresul ţărilor europene au ca izvor realităţi tot mai vechi ale istoriei fiecărui popor”, a precizat Emil Constantinescu.

Mai multe pe Mediafax.