MENIU

Legile care dau emoţii prelungite datornicilor, amânate

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor, dar și legea privind insolvenţa persoanelor fizice dau emoții datornicilor, în contextul în care oficialii nu au luat, încă, nicio decizie în ceea ce privește intrarea lor în vigoare, potrivit Realitatea TV.

"A trecut o săptămână de când darea în plată e la Cotroceni. E în analiză, în evaluare", a declarat Dan Mihalache, șeful Administrației Prezidențiale.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost aprobată defintiv în Parlament în urmă cu două săptămâni şi a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Decizia parlamentarilor a stârnit dezbateri aprinse între politicieni şi bancheri.

Banca Naţională a României a trimis o scrisoare şefului statului în care îi cere să ceară reexaminarea legii pentru că, în forma actuală, darea în plată nu favorizează consumatorul şi românii care au probleme cu plata ratelor ci rechinii imobiliari. Principala reclamaţie ar fi că legea nu stabileşte în mod clar în ce condiţii clienţii băncilor îşi pot preda locuinţele în schimbul ştergerii datoriilor.

Lucrurile nu stau mai bine nici în privinţa legii privind insolvenţa persoanelor fizice. Intrarea acesteia în vigoare ar putea fi amânată, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Nu am avut pe ordinea de zi acest subiect în această ședință de guvern. (...) Evident, e în discuție acest subiect, dar dați-mi voie să revin cu detalii dacă va fi cazul, în momentul în care proiectul respectiv va ajunge pe ordinea de zi", a spus Suciu, potrivit Agerpres.

Suciu a adăugat că, în condițiile în care legea ar urma să se aplice din 26 decembrie, va mai exista o ședință de guvern "până atunci, cel puțin".

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost publicată in Monitorul Oficial pe 26 iunie si urma sa intre in vigoare la sase luni de la publicare. Legea falimentului personal dă un răgaz celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi în acelaşi timp îi fereşte de executarea silită. În tot acest timp, toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilităţi, vor fi verificate la sânge de un administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de tribunal.