MENIU

Legea defăimării. Dragnea face pași înapoi: elimină criteriul politic şi reduce nivelul amenzilor

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare greşită", şi va dimina cuantumul amenzilor, potrivit Mediafax.

"În camera voi depune un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, să devină simbolice. De asemenea, în Camera Deputaților vom analiza orice prevedere pentru a elimina orice risc posibil care ar putea apărea colateral față de spiritul acestei legi", a spus Liviu Dragnea.

Totodată, astăzi, mai multe organizaţii neguvernamentale au condamnat, într-un comunicat, legea lui Dragnea, cu argumentul că poate fi transformată oricând într-un instrument de intimidare a presei şi a societăţii civile.

"Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă și societatea civilă și poate duce la încălcări grave ale dreptului la liberă exprimare (...) Suntem împotriva acestei legi deoarece definițiile privind „grupul social” și „defăimare sociala” sunt vagi, imprevizibile și permit interpretări abuzive", spun cei de la Freedom House.

Nici Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu vede cu ochi buni proiectul.

"Eu cred că au dorit să se refere la discursul de ură pe zona discriminării şi nu la zona de reputaţie a unei persoane şi atunci când aduci atingere de fapt ai un prejudiuciu de imagine, diferenţa este că în cazul discriminării, discursului de ură, ai un criteriu pe baza căruia faci această afirmaţie. Cred că este o scăpare a celor care au făcut actul normativ de au avut în vedere anumite documente internaţionale şi au omis prin traducere, orice este posibil", a declarat președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

În ceea ce privește anunțul făcut de Liviu Dragnea pentru reducerea cuantumului amenzilor, analiștii spun că măsura nu este suficientă.

"Amenzile acelea etrau atat de mari incat depaseal salariul pe un an al unui jurnalist. ceea e ar fi facut ca multa lume sa se autocenzureze. acum toata aceasta lege ar trebui sa se discute transparent. si nu cred ca e suficient sa se introduca asa repede un amendament si eventual nici nu stim dc va fi acceptat sau nu", a declarat Otilia Nuțu, analist Expert Forum.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar decizia finală o vor lua deputaţii.

Concret, proiectului iniţiat de social-democratul Liviu Dragnea spune că "prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA", potrivit Mediafax.

Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, arată iniţiativa legislativă.

Propunerea mai vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".