MENIU

Iohannis: Summitul NATO a fost un eveniment de o importanță istorică

Iohannis: Summitul NATO a fost un eveniment de o importanță istorică

Summitul NATO din Țara Galilor a fost un eveniment de o importanță istorică și deciziile luate cu această ocazie, multe dintre ele consemnate în Declarația finală a summitului, sunt pași concreți, eficienți, care arată capacitatea de reacție a Alianței și faptul că rolul ei crucial nu s-a redus în niciun fel la nivel global, consideră liderul PNL, Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, declarația finală a subliniat faptul că statele membre au resursele, capabilitățile și voința politică necesare pentru a se asigura că Alianța 'rămâne gata să facă față oricărei provocări' și să apere libertatea individului, drepturile omului, democrația și statul de drept.

"Summitul a dat un mesaj clar de unitate a lumii euroatlantice, extrem de așteptat și pe care România trebuie să îl salute. Această unitate euroatlantică a fost limpede exprimată în Declarația finală, inclusiv prin condamnarea în termeni limpezi și fermi a agresiunii Rusiei în Ucraina. Mai mult, Alianța i-a cerut acesteia să se conformeze urgent valorilor și angajamentelor care au făcut posibil construirea unui parteneriat NATO — Rusia. Cu excepția celor politice, toate canalele de comunicare între Alianță și Federația Rusă au fost închise. Summitul a trimis mesaje clare, unanime că NATO rămâne cea mai puternică și solidă garanție de securitate pe care o poate avea un stat astăzi. Prin măsurile care s-au luat la summit, țara noastră și-a îndeplinit obiectivele, iar România are astăzi cele mai mari și consistente garanții de securitate din toată istoria ei. Acest fapt trebuie subliniat de fiecare dată. Așa cum arată foarte clar exemple tragice foarte recente, petrecute la frontierele României, fără a avea securitatea asigurată, nu poți construi nimic durabil din punct de vedere politic, economic sau social", susține liderul PNL într-un comunicat remis luni AGERPRES.

În opinia acestuia, este de salutat efortul Alianței de a deschide o cooperare mai strânsă cu Republica Moldova, la nivel de expertiză, reformă a sistemului de securitate, construcție instituțională.

Mai multe articole despre:
NATO Summit NATO Klaus Iohannis Iohannis NATO