MENIU

Iohannis: E o realitate tot mai evidentă că România e o țară sigură într-o regiune imprevizibilă

În anul diplomatic care a trecut, România a continuat ”pe drumul corect”, acela al respectării angajamentelor sale, al unei politici externe care răspunde intereselor și așteptărilor cetățenilor, a declarat președintele Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu ambasadorii. 

”Faptul că România este astăzi o țară sigură și predictibilă într-o regiune nesigură și imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă”, a precizat Iohannis.

Președintele a subliniat că centura de instabilitate din vecinătatea României, adică vecinătatea estică și sudică a UE și a NATO, continuă să afecteze securitatea regională și europeană. ”În Est se menține, cu tendințe de amplificare, dezechilibrul de securitate în zona Mării Negre, ca urmare a înghețării implementării acordurilor de la Minsk, a intensificării periodice a ostilităților în estul Ucrainei, a menținerii ocupării ilegale a Crimeei, cu continuarea militarizării acesteia, a provocărilor legate de peninsulă. Se adaugă consolidarea forțelor armate ale Rusiei la frontiera sa vestică, încercările de impunere a unor zone de excludere a accesului în Marea Neagră și utilizarea Mării Negre ca platformă de protecare a forței miliatre în Estul Medteranei”, a explicat acesta. 

În contextul în care Republica Moldova se îndreaptă spre primele alegeri directe după mult timp pentru funcția de președinte, în Transnistria se intensifică ”fără justificare” exercițiile militare cu participarea forțelor ruse, fără să vedem progrese pe fondul reglementării dosarului transistrian, a mai punctat Iohannis. 

Totodată, susține președintele, lovitura de stat eșuată din Turcia adaugă complexitate întregului peisaj securitar din regiunea Mării Negre și nu numai. ”Din Sud continuă să vină riscuri și amenințări. Fenomenul migraționist rămâne o problemă încă nerezolvată pentru UE. Ruta balcanică produce în continuare migranți. Fenomenul terorist crește în amplitudine și frecvență. Crizele Orientului Mijlociu, aflate în amre parte la originea acestor două fenomene, nu reușsesc să facă pași decisivi spre rezolvare. Procesul de pace din Orientul Mijlociu are nevoie de un impuls pentru ieșirea din actualul blocaj”, a completat Iohannis.

Referitor la situația din interiorul Uniunii Europene, continuă provocarea de găsire a soluțiilor pentru problemele încă persistente ale crizei economice, a declarat președintele, punctând că atracția exercitată de forțele politice cu discurs xenofob și antieuropean ”este o realitate care nu mai poate fi ignorată”.