MENIU

Încă 2 cereri de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă. Ministerul Justiţiei întârzie extrădarea

Procurorii DNA au emis încă două cereri de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, anunţă Realitatea Tv. Pe de altă parte, Purtătorul de cuvânt al instanței supreme din Serbia a confirmat că Ministerul Justiției român a cerut o prelungire cu 40 de zile a termenului până la care autoritățile din țara noastră pot să trimită actele necesare pentru extrădarea lui Ghiță. 

Una dintre cereri este în dosarul Tony Blair, iar alta, în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu. Reamintim că Sebastian Ghiţă a fost prins în urmă cu două săptămâni în Belgrad, la aproape patru luni după ce a reuşit să scape de filajul poliţiştilor.

Ghiţă ar fi fost semnalată în Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Austria, Franța şi Italia. Un adevărat tur de forţă pentru Sebastian Ghiţă, dacă ne gândim că pe numele său existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene.

A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea. Pe site-ul Europol este încă în top 10 cei mai căutaţi infractori. Este singurul căutat pentru corupţie.

Fostul deputat şi-ar fi angajat un avocat sârb, unul care ar putea să boicoteze demersurile României speculând posibilele lacune din legislaţia sârbă.

Ministerul Justiției întârzie extrădarea lui Sebastian Ghiță

Judecătorii sârbi au extins cu 40 de zile termenul limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei.

Statul român avea la dispoziție 18 zile de la momentul în care Sebastian Ghiță a fost prins pentru a trimite documentele respective, traduse în limba sârbă, autorităților de la Belgrad.

Ministerul Justiției anunța, în data de 20 aprilie, că a primit de la instanțe actele necesare pentru ca procedura de extrădarea a lui Sebastian Ghiță, aflat în arest în Serbia, să înceapă.

Totodată, reprezentanții instituției au subliniat că “după finalizarea traducerilor, care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”.  

Sebastian Ghiţă a fost prins la Belgrad, în data de 13 aprilie, după ce s-a legitimat cu acte false. Ghiţă era dat în urmărire generală din luna decembrie 2016 şi se afla pe lista Europol a celor mai căutaţi infractori.