MENIU

Guvernul a aprobat noua Lege a Pensiilor. Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va scădea

Guvernul a aprobat miercuri Legea pensiilor! Actul normativ vizează peste 5 milioane de români și va scoate din buget 80 de miliarde de lei în decurs de patru ani. Lia Olguţa Vasilescu a spus că nicio pensie nu va scădea după recalculare. Totodată, premierul Viorica Dăncilă promite că noua lege va face dreptate: adică pentru muncă egală se va acorda plată egală. Asta doar pentru cei care au plătit contribuții an de an la stat. Căci parlamentarii, spre exemplu, primesc pensii speciale pentru numai patru ani de activitate, cât are un mandat. Cea mai mică pensie, 1.800 de lei. 

Lia Olguţa Vasilescu a mai anunţat că printre noutăţile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.

Anterior Consiliului Economic şi Social a avizat favorabil noua Lege a pensiilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că valoarea punctului de pensie va creşte gradual la 1.265 de lei în anul 2019, la 1.775 de lei în anul 2020 şi apoi la 1.875 de lei în anul 2021.

Şeful Executivului a precizat că legea se va aplica etapizat.

Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce înseamnă şi noi creşteri a punctului de pensie la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. Aceasta lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susţinută din punct de vedere bugetar şi asupra căreia ne-am consultat atât cu patronatele cât şi sindicatele”, a punctat Dăncilă.

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuţiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referinţă (VPR) care se va majora şi în funcţie de „creşterea reală a câştigului salarial brut realizat”. Potrivit surselor MEDIAFAX, propunerea a fost preluată astfel:

„Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”.

De asemenea, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosebite. Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători.

Mai multe articole despre:
guvern Legea pensiilor Lia Olguta Vasilescu