MENIU

Gușă: "Hackerii ca Dobrotă pun România pe hartă cu influenţe care duc cu gândul la Rusia"

"Hackerii ca Ovidiu Dobrotă pun România pe hartă cu influenţe care duc cu gândul la Rusia lui Putin". Asta a fost părerea consultantului politic Cozmin Guşă despre românul care a făcut propagandă pentru Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii.

Apariția tot mai frecventă a știrilor false, din spectrul senzaționalului, în campania din SUA ar putea fi ”o nouă modă”, ”o formă a războiului hibrid reinstalat între marile puteri”, consideră Cozmin Gușă. 

Consultantul politic l-a criticat pe românul Ovidiu Dobrotă pentru modul în care a ales să îşi arate susţinerea faţă de campania electorală a lui Donald Trump. ”Dacă acest domn ar fi făcut pur și simplu o muncă plătită în favoarea campaniei lui Trump ar fi fost un motiv de mândrie pentru el, pentru că a contribuit la victoria unui candidat din simpatie; sau dacă nu din simpatie, măcar cu plata”.

Cu toate acestea, consultantul politic atrage atenţia asupra faptului că hackerii ca Guccifer sau Ovidiu Dobrotă influenţează negativ imaginea României în presa internaţională.

”Deranjantă este această apropiere între simpatie doar sugerată, nu dovedită, cu partea prorusă, și implicarea în campnia din SUA. Cred că va fi folsoit acest exemplu al românului în mass-media internaționale - a și fost folosit deja pentru a se arăta anumite implicări din altă zonă decât America în campania electorală de acolo”, susține Cozmin Gușă.

În opinia consultantului politic, dacă tot ”ne-am fi pus pe harta alegerilor americane”, trebuia să ne punem cu influențe de altă natură, nu cu influențe de acest gen ”care duc cu gândul inclusiv la Rusia lui Putin”.

Lucrurile devin, deci, complicate în momentul în care analizăm două aspecte: știrile false și aceste legături posibile între propaganda pro-Putin și propaganda pro-Trump, afirmă Gușă.

”Media este dezorganizată în ultimii ani. Faptul că mass-media mainstream încep să influențeze din ce în ce mai puțin comportamentul electoral este rău. În mediul online pot să-și facă apariția astfel de știri false care pot să influențeze comportamentul electoral, care nu se mai face pe bază de argumente bine cântărite, ci pe bază de emoție. Guvernele lumii vor încerca, probabil, să aibă un cuvânt de spus în fața corporațiilor multinaționale care dictează această agendă. Acesta este un prim fenomen extrem de negativ - știrile negative false care pot să hotărască câștigători care-și asumă conducerea unor state”, a declarat Cozmin Gușă. 

Cel de-al doilea aspect este unul ”complex”, consideră consultantul politic, care a animat dezbaterea din SUA în discuțiile despre influența Rusiei în alegeri, împotriva lui Hillary Clinton. ”Faptul că avem doi români, Gucifer și Dobrotă, care sunt implicați în războiul intern din SUA este un lucru care trebuie să ne dea de gândit în sensul direcției pe care mass-media din România poate să influențeze”, a completat acesta. 

_________________________

Donald Trump a avut propagandiştii lui şi în România. Unul dintre ei este Ovidiu Dobrotă, un tânăr de 24 de ani din Oradea. El a publicat luni în şir teorii ale conspiraţiei şi dezinformări în favoarea lui Trump. Ştirile false scrise de el pe un site au fost mai distribuite decât informaţiille adevărate.

O publicaţie americană scrie că "Ending the Fed.com" este responsabil pentru patru din zece cele mai performante articole false despre alegerile din SUA intr-o perioada de trei luni inainte de ziua votului. Site-ul îi aparţine lui Ovidiu Dobrotă, un român de 24 de ani din Oradea. El s-a specializat în ştiri false şi teorii ale conspiraţiei în favoarea lui Donald Trump.

Ovidiu spune că nu face asta pentru bani, ci pentru că îl simpatizează pe Donald Trump.

"Am auzit despre Donald Trump în octombrie 2015 şi mi-a plăcut că vine din afara politicii. L-am studiat atât pe el, cât şi presa. Am creat un site deoarece m-am gândit că îl pot ajuta să câştige alegerile prezidenţiale. Regret că am postat ştiri false. Nu am avut nicio legătură cu campania lui Trump. Sunt doar in fan de-al lui. Nu-mi place să apar în public, deoarece mulţi liberali m-au făcut rasist şi nu sunt. Am primit multe mesaje pe Facebook. Mulţi mă hărţuiesc. De asemenea, nu am niciun fel de relaţie cu Rusia sau WikiLeaks", a declarat românul pentru inc.com.

Mai multe articole despre:
Putin Asia Cozmin Guşă Murdoch trump gucifer