MENIU

DNA, în referat: Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean

<p>Oltean: Am recomandat-o pe Crinuța Dumitrean la șefia ANRP </p>

Procurorii DNA notează în referatul de propunere a arestării preventive a lui Ioan Oltean, că acesta era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP. Procurorii au cerut aviz Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu implicaţi în scandalul despăgubirilor supraevaluate.

"Oltean Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta", au notat procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare. 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan OLtean şi Cătălin Florin Teodorescu.

"Cele două cereri de încuviinţare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală", arată DNA, într-un comunicat de presă. DNA a precizat că cererile pentru avizarea arestării preventive a celor doi deputaţilor au fost transmise împreună cu referatele procurorilor care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei.

Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegale acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.