MENIU

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare pentru corupție

<p>Gheorghe Coman, condamnat la un an de &icirc;nchisoare&nbsp;</p>

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat definitiv luni de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la un an de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenței de către un om politic pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, scrie agerpres.ro.

Un complet de cinci judecători i-a respins apelul lui Gheorghe Coman și a menținut decizia de condamnare dată de un alt complet al instanței supreme pe 30 ianuarie 2014, după ce deputatul și-a recunoscut vinovăția.

De asemenea, instanța a respins și apelul DNA, procurorii solicitând trei ani de închisoare cu executare.

Magistrații au mai dispus în cazul lui Gheorghe Coman confiscarea sumei de 3.140 lei și plata a 6.050 lei cheltuieli judiciare către stat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus pe 16 ianuarie trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a deputatului Gheorghe Coman, fost președinte al PC Buzău.

Coman a fost deferit justiției pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada noiembrie — decembrie 2013, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere deținută în cadrul formațiunii politice, inculpatul Coman i-a solicitat unui denunțător — în schimbul menținerii acestuia în funcția publică de director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău (care la nivel politic "ar reveni" PC), diverse servicii, precum și remiterea unor foloase materiale necuvenite.

"Concret, inculpatul Coman i-a pretins denunțătorului ca, în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca șef al Serviciului Economic și Administrativ în cadrul instituției pe președintele executiv al organizației județene Buzău a partidului din care face parte inculpatul. De asemenea, a pretins ca denunțătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajați ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza orașului Nehoiu, județul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată — administrată de un consilier al aceluiași partid", arăta DNA într-un comunicat.

Referitor la remiterea unor foloase materiale necuvenite, sursa citată menționa că acestea constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formațiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de Gheorghe Coman. În acest context, între 12 — 18 decembrie 2013, inculpatul a primit de la denunțător o sticlă de whisky și suma de 3.140 lei.

În 27 decembrie 2013, Camera Deputaților a încuviințat arestarea preventivă a deputatului Coman și la aceeași dată Serviciul Teritorial Ploiești a propus Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția Penală luarea acestei măsuri.

În 7 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul de cinci judecători a dispus arestarea preventivă a parlamentarului pentru 30 zile.

Mai multe articole despre:
corupţie condamnat închisoare Gheorghe Coman