MENIU

Dâncu: Iohannis a fost perceput de electorat ca un nepolitician.Calitatea lui de primar, un avantaj

<p>D&acirc;ncu: Iohannis a fost perceput de electorat ca un nepolitician.Calitatea lui de primar, un avantaj</p>

Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, a afirmat, joi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că unul dintre principalele avantaje ale președintelui Klaus Iohannis, în cursa electorală pentru Cotroceni, a fost calitatea sa de primar, funcție cotată "cu cea mai bună încredere în sistemul politic românesc". Vasile Dâncu a subliniat faptul că ziua votului a fost cea care le-a dat sentimentul sociologilor "că se va întâmpla ceva cu totul special".

"În turul unu, totul s-a întâmplat conform prognozelor. Nu a fost nimic deosebit. Monica Macovei și Klaus Iohannis au fost candidații Facebook-ului. Bineînțeles că orice sondaj care se făcea, în turul doi, intra, în primul rând, Monica Macovei și apoi, Iohannis. După turul al doilea, în a doua săptămână, deja se vedea, în primul rând, nu o modificare a intenției de vot, dar se vedea o mobilizare, ceea ce era un lucru invers față de ce știm din alte alegeri (...) Efectiv, ziua votului a fost cea care ne-a dat sentimentul că se va întâmpla ceva cu totul special", a spus Vasile Dâncu.

În viziunea sociologului, "cea mai mare greșeala politică pe care poți să o faci este să îl privezi pe om de un drept al lui, care e înscris în Constituție", referindu-se, aici, la numărul de secții de votare în străinătate pe care Guvernul, între cele două tururi de scrutin, nu l-a putut suplimenta.

"Sociologic vorbind, mulțimile emoționale de astăzi reaționează, în primul rând, la frustrare. Atunci când oamenii sunt privați de un drept, apare o frustrare (...) Ceea ce a greșit Guvernul, în acel moment, legându-se de o lege, de faptul că era mai dificil de făcut secții de votare, oamenii au înțeles că li se fură un drept (...) Însă nu poți să te joci cu drepturile oamenilor. Cetățenii de astăzi sunt legați de drepturi, nu mai au încredere nici în politicieni, nici în instituții și aici e cea mai mare greșeala politică pe care poți să o faci: să îl privezi pe om de un drept al lui, care e înscris în Constituție", a explicat șeful IRES.

În acest context, Vasile Dâncu a afirmat că atât subiectul numărului redus al secțiilor de vot din străinătate, cât și faptul că Iohannis a fost perceput de către mulțime ca un "om modest", fără "identitate politică de partid" au condus la victoria sa, de la alegerile prezidențiale.

"Aș spune că, în primul rând, ceea ce a fost blocarea secțiilor, într-un fel a fost blocat votul, pentru că au fost prea puține secții. Acesta a fost elementul esențial și, al doilea, a fost Klaus Iohannis și poziția lui. Daca era un 'politruc', un politician cu identitate politică de partid, atunci, nu ar fi reacționat lumea, nu l-ar fi simțit ca unul de-al lor, dar a fost perceptut ca un nepolitican, ca un om modest care vine dintre ei, ca un om al mulțimiii. Calitatea lui, primarul e cel mai apropiat om de administrație, cu cea mai bună încredere în sistemul politic românesc. A avut un avantaj că a fost un primar (...) Sibiul a devenit un fel de Meca, mai degrabă, o utopie decât o realitate. Al treilea ar fi supramobilizarea electorală care i-a convins pe tineri să meargă la vot și pe oameni care nu au mers de obicei la vot", a detaliat Vasile Dâncu.

Întrebat cum a evoluat, în societatea civilă, încrederea în Victor Ponta și Klaus Iohannis, după alegerile prezidențiale, Vasile Dâncu a afirmat:

"Trăim o stare de grație a politicii românești. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Niciodată nu am găsit un asemenea climat de încredere, de utopie politică, pentru că oamenii își proiectează un viitor fericit pentru următorii 25 de ani pentru România. Pentru prima dată, pentru alegerile nostre, a fost o distanță mare între ziua votului și cea a învestirii. Această perioadă de stergerere a conflictelor din mintea noastră, a adversităților politice pe care Iohanis a folosit-o foarte bine a dus la o consolidare a imaginii sale.Klaus Iohannis s-a comportat în oglindă cu Traian Băsescu. A încercat să creeze direct un alt model de președinte, în absolut contrast :relaxare, normalitate, mersul în societatea civilă, participarea la evenimente care, înainte, nu aveau atribut al prezenței prezidențiale, cum ar fi lansări de carte. Acest lucru, modalitatea aceasta de a-și gestiona imaginea a produs o creștere a încrederii în Klaus Iohannis, care înseamnă 70 la sută. Este un nivel unic în politica noastră din ultimii 25 de ani", a declarat Vasile Dâncu.

Președintele IRES consideră că "este un moment unic în istoria României, din ultimii 25 de ani, pentru că acum se pot face marile proiecte de țară", în contextul instalării unui "climat de încredere".

"Klaus Iohannis a preluat din mers lucrurile, cele mai importante teme ale politicii românești, și a început să lucreze cu politicienii. Este un moment unic în istoria României, din ultimii 25 de ani, pentru că acum se pot face marile proiecte de țară. Ce constatăm prin acest climat de încredere: acum se pot face marile proiecte de societate, pentru că politicienii, care sunt mai legați de intersele de partid, au o triplă presiune asupra lor: cea a lui Klaus Iohannis, care este puternică, este presiunea Facebook-ului, rețelele de socializare, la noi, înlocuiesc media, ziarul, și, în al treilea rând, este opinia publică care presează tot în această direcție. Acum, ar trebui făcut ceva pentru România și nu întâmplător Klaus Iohannis a început cu un pact de securitate (...) Suntem într-un moment de grație și ar fi păcat să îl pierdem", a afirmat Vasile Dâncu.