MENIU

Cozmin Guşă: Numirea ambasadorului SUA, un gest întârziat. Pauza ne costă mult, dar putem recupera

<p>Cozmin Guşă: Victor Ponta este inconştient. Se joacă pe spatele statului rom&acirc;n</p>

Numirea noului ambasador al Statelor Unite în România reprezintă un gest conform cu vremurile pe care le trăim, în regiunea noastră, a afirmat consultantul politic Cozmin Guşă, în cadrul emisiunii Realitatea Românească.

"Este un gest destul de întârziat pentru că România a suferit deoarece nu şi-a putut racorda strategiile naţionale la cele ale Statelor Unite", a afirmat acesta.

Cozmin Guşă a mai declarat că există un interes privind calitatea ambasadorului şi potenţialul pe care acesta îl are. "Evenimentul în sine, aprobarea Senatului SUA a numirii lui Hans Klemm în funcţia de ambasador în România, nu este legat doar de venirea unui ofiţer politic al Statelor Unite în România, ci de puterea de implicarea a Americii în politica româneasc", a explicat consultantul politic.

De asemenea, acesta a precizat că faptul că România este o graniţă euroatlantică a îngrijorat administraţia americană care la ora actuală încearcă să recupereze. "Ucraina este instabilă, Ucraina are un mesaj pro-Putin, iar Bulgaria, aşa cum ştim, nu oferă stabilitatea", a continuat Cozmin Guşă.

Potrivit consultantului politic, aprobarea numirii are o importanţă mai mare pentru specialişti, întrucât va mai trece mult timp până când populaţia ţării se va dumeri asupra a ceea ce înseamnă acest lucru.

"Ambasada SUA va avea o poziţie de prim-dirijor al orchestrei ambasadelor din România", a declarat Cozmin Guşă, subliniind că trebuie să ne uităm şi la modul în care Ambasada SUA va colabora cu cea a Germaniei.

Pe de altă parte, analistul a explicat că vor apărea şi pericole. "Vladimir Putin radicalizează gesturile împotriva Statelor Unite şi a zonei atlantice din Europa", a completat acesta.

Conform lui Cozmin Guşă, astfel de decizii nu aduc profit economic, însă "axele pe care le nota Traian Băsescu nu existau din punct de vedere politic, erau nişte caricaturi".

Consultantul politic a mai spus că trebuie să vorbim despre America şi după alegerile de anul viitor. "Raportarea la România a fost una activă. Familia Clinton a fost un susţinător al României în aderarea la NATO, iar Familia Bush a fost puternic interesată de ceea ce se întâmplă la graniţa euroatlantică", a mai afirmat Cozmin Guşă.

"Pauza ne costă foarte mult, dar se poate recupera pentru că în diplomaţie treburile se petrec pas cu pas, dar pot avea loc şi într-un mod fulgerător", a continuat acesta.

Legat de situaţia politică din România, Cozmin Guşă a spus criticat faptul că primul ministru Victor Ponta îşi asumă prerogative chiar şi în concediu. 

"În vremurile actuale, politica nu se face aşa cum ştim noi în România. Nu contează că prima garnitură din parditele importante este calamitată. Probleme nu este că moare o pădure bătrână, ci dacă s-au plantat puieţi. La viitoarele alegeri îşi vor da seama cât de sărace sunt partidele în soluţii", a detaliat consultantul politic.

Potrivit acestuia, soluţiile nu pot să vină de la populaţie pentru că românii şi-au pierdut, în vremurile actuale, calitatea de a fi consideraţi cetăţeni. "Românii nu ştii care îşi sunt drepturile. Să vedem de unde vor veni soluţiile. Ele pot să vină de la partidele politice externe care dacă sunt de bună credinţă nu au de ce să ne supere", a continuat consultantul.

Acesta a mai explicat că atunci când am ales să fim parte NATO şi a Uniunii Europene ne-am cedat o mare parte din suveranitate. "Acesta nu este neapărat un lucru rău. Cedarea de suveranitate nu a fost însă negociată cum trebuia", a încheiat Cozmin Guşă.