MENIU

Cozmin Guşă: Merkel, spre un nou mandat. Cine e favoritul alegerilor din Franţa

<p>Cozmin Gușă</p>

Prin faptul că va candida din nou, Angela Merkel va obţine fără probleme al patrulea mandat, spune Cozmin Guşă, care oferă şi explicaţia - aceasta nu are rivali în propriul partid. Cât despre alegerile din Franţa, consultantul politic îl vede pe favorit pe Francois Fillon în faţa lui Nikolas Sarkozy şi Alain Juppé.

Analistul politic a făcut un tablou complet al alegerilor din Germania şi Franţa, expunând principalele atu-uri ale candidaţilor, dar şi cele mai importante slăbiciuni şi impactul pe care aceştia îl pot avea asupra României.

Astfel, spune Cozmin Guşă, este o zi importantă, "atât pentru Franţa, cât şi pentru Germania, dar şi pentru comunitatea europeană, dar şi pentru SUA şi Rusia. În Germania şi pentru doamna Merkel, lucrurile s-au aşezat astfel încât nu se mai poate fără candidatura domniei sale pentru că în partidul dânsei nu are contracandidat şi este încurajată să candideze şi de slăbiciunea liderilor din stânga, din partidul social democrat, Sigmar Gabriel nefiind neapărat vreo lumină sau vreun tip carismatic. Angela Merkel va ajunge, astfel, la al patrulea mandat, fără realizări spectaculoase, decât realizearea firească a consolidării statutului de lider al UE al Germaniei, dar din pricina scăderii potenţialului francez. Are câteva probleme doamna Merkel, partidul este la un scor destul de mic, cu 25% mai mic decât la precedentele alegeri, are probleme cu aliaţii creştin sociali, aripa din Bavaria a partidului de centru dreapta care o susţine pe doamna Merkel, dar chiar şi aşa, eu îi văd o aterizare lină în funcţia de cancelar, repet, pe acest soi de lipsă de candidaţi carismatici în Germania, o opţiune care place mult SUA şi americanilor, nu degeaba Barack Obama, urmând exemplul lui John Fitzgerald Kennedy de acum mulţi ani, şi-a declarat simpatia, nu a mai spus "Ich bin ein Berliner", ci a spus că este un mare susţinator al lui Merkel, de parcă asta ar conta".  

"Alegerile mult mai importante ale zilei, decizia de politică internă în Franţa, pe partea de centru dreapta şi care va influenţa extrem de mult chiar viitorul UE, e reprezentată de alegerile interne din acest partid din Franţa, unde candidează trei tipi care, doi dintre ei cu fostul statut de prim ministru şi al treilea cu fostul statut de preşedinte, polarizează într-un fel atenţia publică, nu pe cât ar trebui, dar o polarizează: Fillon, Juppé şi Sarkozy", a explicat Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Analistul a făcut un scurt portret al fiecăruia dintre candidaţi, vorbind despre punctele tari şi punctele slabe ale fiecăruia dintre cei trei. "Juppé, care este un septagenar deja, are si acest dezavantaj al vârstei, are şi un dezavantaj în cariera sa politică, vorbim de o condamnare cu suspendare pentru fapte de corupţie, condamnare care l-a şi făcut să demisioneze din funcţia de primar pe vremuri, se află într-o poziţie de favorit, dar, după părerea mea, urmărind ştirile din ultimele zile, se află pe un tren descendent. Nicolas Sarkozy, pe de altă parte, s-a tot chinuit să câştige simpatia, a plătit multă reclamă, dar lucrurile pe care el le-a făcut în timpul mandatului se pare că atârnă greu în ochii electoratului de centru dreapta şi astăzi este cam al treilea favorit. Are şi câteva scandaluri sub fotoliul său, dacă e să amintim despre genţile cu bani primite de la dictatori de-a lungul anilor, dar acestea sunt cele minore, sunt altele majore care stau să explodeze şi atunci dreapta franceză nu ar avea nevoie să explodeze aceste scandaluri în plină campanie electorală.  

După părerea mea, surpriza este Francois Fillon, un om cu un parcurs fără accidentări, a fost mereu în prim plan, a fost un om respectat în partidul său, un tip pe care cei din dreapta franceză se puteau baza. Are o vârstă bună pentru politică, în jur de 60 de ani, este extrem de naţionalist, fiind pe placul francezilor pentru că nu laudă SUA, ba chiar, în ultimele apariţii am observat o apetenţă de a discuta pozitiv pentru o pace cu Rusia, dar probabil că asta o face din punct de vedere tactic, dorind să domolească atât avântul unor simpatizanţi ai lui Marine Le Pen, cât şi să fructifice într-un fel şi strategia lui Donald Trump", este de părere Cozmin Guşă.

Concluzia referitoare la Franţa, consideră analistul politic, este că avem în faţă "o campanie foarte profesionalizată, în care se discută doar despre economie, despre bioeconomie, este un exemplu pentru campania noastră parlamentară, chiar în alegeri interne se discută despre subiecte foarte importante pentru economie, nu ca la noi cu fel de fel de prostioare şi atacuri la persoană. Concluzia este că cel care câştigă aceste alegeri trebuie să fie în stare să nu piardă electorat de dreapta în favoarea lui Le Pen, candidata rusofilă care a promis că dacă va câştiga va rupe Franţa de UE, şi atunci miza este foarte mare. Cel cotat cu aceste şanse sau cei cotaţi cu aceste şanse, după părerea mea, sunt Fillon şi Juppé, cu pronosticul meu că probabil Fillon va câştiga astăzi, ceea ce va da un mare avânt alegerilor, el fiind cel care va fi cotat să o învingă pe Marine Le Pen. Asta pentru că stânga franceză, condusă de atât de necarismaticul Hollande, actualul preşedinte, nu are candidat şi nu contează, va merge să suţină în turul doi acest candidat al dreptei, într-un mod paradoxal, dar e o situaţie în care, ca în anul 2000 în România, apare un Vadim, dar acest Vadim, sub imaginea lui Le Pen, e cineva care poate chiar să distrugă UE cu o anumită decizie, iar atunci pericolul este dublu", susţine analistul politic, explicând şi că miza alegerilor din Franţa, dar şi a celor din Germania, este menţinerea UE pe această axă Berlin-Paris, dar, mai spune Guşă "cu un preşedinte puternic, cum ar fi Fillon, în Franţa, această axă se echilibrează şi va deveni un competitor important în această menghină în care Rusia, de fapt Eurasia, pe de o parte, şi SUA, de cealaltă încearcă să strângă, într-o menghină geopolitică, UE şi proiectul european, beneficiind aici şi de dependenţa energetică a Germaniei faţă de Rusia şi, de cealaltă parte, de proiectul militar NATO al cărui lider este SUA".

Cozmin Guşă a vorbit şi despre felul în care cel pe care l-a caracterizat "cel mai carismatic om politic al ultimei perioade" a fost doborât şi i-au fost spulberate şansele politice.

"Poate că telespectatorii îşi amintesc, cel mai carismatic om politic al ultimei perioade, după Jacques Chirac, a fost doborât printr-un scandal din New York, pus la cale de FBI, sigur, din neglijenţa lui Dominique Strauss Kahn, pentru că despre el este vorba, şi a fost scos din cursă atunci când Sarkozy credea, în calitatea sa de partener al lui Obama, că poate să îl împingă pe mai slabul Hollande. DSK era fostul şef al FMI şi se bătea la nominalizare, din partea stângii, cu Hollande. Ţinând cont de calitatea sa politică şi de forţa sa, ar fi şi câştigat acele alegeri şi ar fi dat şi o altă carismă Franţei şi UE. N-a fost să fie aşa şi uite că SUA, spre placul lor, s-au ales în Europa cu lideri necarismatici, cu politicieni slabi, care nu pun probleme. Însă în condiţiile unui preşedinte ca Trump, atât de nepriceput şi atât de ofensiv şi atât de american, care nici măcar nu a pomenit vreodată în campania sa europeană de vreun lider european, şi Europa astăzi simte nevoia de lideri importanţi, care să pună probleme. Şi Franţa cred că va oferi această surpriză, a unui preşedinte puternic, care să poată susţine mai bine un nou proiect european consolidat şi care să poată să negocieze mai bine, atât cu SUA, dar şi să şarjeze mai bine, pentru că partea euroasiatica începe sa ameninte, din punct de vedere economic, blocul nostru geopolitic, blocul UE", a spus, la Realitatea TV, Cozmin Guşă.

Analistul politic a concluzionat, explicând că aceste alegeri, din Germania şi Franţa, au legătură cu Europa, dar şi cu Rusia şi SUA, precizând că "legătura cu România este implicită, având în vedere că un proiect al UE mai puternic ne face şi pe noi mai puternici, aici la graniţă, suntem o insulă a UE, a euroatlantismului, o insulă pro-americană înconjurată de ţări care simpatizează fie euroasiatismul, fie strict Rusia sau pe Putin, ceea ce, pentru noi, este un pericol. Urmează să ne jucăm foarte bine cărţile şi avem acest avantaj al unui preşedinte neamţ, bine primit atât la Berlin, cât şi la Paris". 

Singurul fel în care Angela Merkel l-ar putea echilibra pe Donald Trump ar fi, susţine analistul politic, "dacă ar avea mai multa carisma, ar putea sa il echilibreze, daca capata un sprijin puternic printr-un preşedinte favorabil UE în Franţa, atunci acest cuplu, doamna Merkel şi viitorul preşedinte francez, poate conta în negocierile la stânga şi dreapta Europei. Până acum, păreau un cuplu comic, când doamna Merkel apărea alaturi de Francois Hollande, păreau Don Quijote şi Sancho Panza. Mai rar un preşedinte atât de slab cotat ca Hollande, omul a ajuns chiar penibil la el în ţară, de aceea francezii sunt tot mai determinaţi să aleagă un lider care să conteze pentru ca ţara lor să conteze, de aceea ei nu privesc cu simpatie nici Brexitul, nici pe un preşedinte ca Donald Trump", a conchis acesta.