MENIU

Cozmin Gușă, despre declarațiile senatorului McCain: Să nu ne ia la mișto

<p>Gușă: M-a impresionat editorialul lui Vasile D&acirc;ncu. E un mesaj de &icirc;nţelepciune, &icirc;ntr-o zi importantă</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat, în direct la Realitatea TV, declarațiile senatorului republican John McCain, care a susținut, în dezbaterile electorale din SUA, că, indiferent dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite, spunând: "Nu suntem România".

"Bill Cowan este o voce foarte influentă în Statele Unite, el astăzi reprezintă partea pozitivă a privirii către România. Înainte de asta o să-mi permit să comentez și ceea ce a zis congresmanul McCain. Sigur că McCain are dreptate în acest moment, făcând acestă comparație cu România, pe de o parte, pe de altă parte nu are voie. SUA, în condiția noastră de insulă pro americană, trebuie să ne susțină și din partea democrată, și din partea republicană, cel puțin cu vocea și cu autoritatea publică, pentru că nu suntem în cea mai bună condiție a noastră. Am făcut multe sacrificii, facem sacrificii în continuare. Suntem pro americani. Eforturile astea nu sunt minore în condițiile în care această presiune ciudată a lumii euroasiatice, prin vectorul Rusia, se manifestă foarte apropiat. Nu mai sunt decât câteva sute de kilometri până în Crimeea unde se înarmează și ultimele divizii blindate și vin către noi, la granița cu Ucraina. Nu ne lasă să fim foarte liniștiți", a spus Cozmin Gușă.

Potrivit consultantului politic, SUA ar trebui să susțină România, dar nu neapărat în partea anticorupție, ci în cea a politicii, mai exat la reformarea partidelor politice.

"Tot demersul pe care îl facem noi este să-i convingem pe partenerii americani că nu ne e bine. Nu ne e bine în condițiile în care suntem o țintă, în condițiile în care nu avem suficienți bani să ne înarmăm ca să fim liniștiți. Acele avioane pe care ni le-am dorit n-avem cu ce să le cumpărăm, iar navele din Marea Neagră care ar trebui să patruleze nu pot fi susținute din bugetul României, și așa amârât și devalizat de baroni. Și atunci, ce putem cere de la partenerii noștri americani este să nu ne ia la mișto. Domnul McCain, încă o dată spun, are dreptate când vorbește de dezorganizarea din România, dar eforturile ar trebui să vină din partea dânșilor", a spus Cozmin Gușă.

"Ele nu trebuie să fie neapărat îndreptate spre anticorupție. Anticorupția e ok, merge bine, DNA încă lucrează. Asistența partenerilor americani trebuie să fie la reconsolidarea partidelor, care sunt în colaps. Vedem la aceste alegeri, această campanie, ne arată cât de slabe sunt partidele. Acolo avem nevoie de asistență din partea partenerilor noștri, institutul republican, institutul democrat, alte ONG-uri, pot să vină să impună niște criterii și să sprijine, așa cum au făcut odinioară, acestă reformare a partidelor", a continuat acesta.

Cozmin Gușă a dezvăluit că în interiorul partidului Republican există o nervozitate în legătură cu candidatura lui Donald Trump, candidatură care înseamnă criza formațiunii politice.

"McCain, aici, de fapt a exprimat și o nervozitate. Cei care sunt acomodați cu declarațiile din SUA știu că la nivelul partidului Republican este o mare nervozitate legată de acest accident numit Donald Trump, pe care nici nu ar dori să și-l asume, dar acum, dacă s-au trezit cu el, nici n-au ce să facă și fac fel de fel de dezbateri interne. Pentru că Donald Trump înseamnă, de fapt, criza partidului Republican, o criză care nu a creat lideri adevărați, suficient de convingători ca să fie bine finanțați. Acolo, bătălia, în primul rând, este o bătălie de finanțare", 

Cea mai mare problemă, mai spune consultantul, în legătură cu candidatura lui Donald Trump la președinție, din punctul de vedere al republicanilor, este că nu mai au posibilitate de decizie.

"Mass media este privilegiata acestor campanii interne, alegerilor primare și apoi alegerilor între cei doi candidați. Niciunul dintre cei care l-au concurat pe Donald Trump nu au fost suficient de convingători încât să strângă niște fonduri, să fie mai puternici, între ghilimele și fără să se simtă careva jignit, decât clovnul. Pentru că, nu putem să discutăm despre altceva dacă luăm în vedere trecutul lui Donald Trump, decât că el a acționat într-un sistem de show-business, mult mai jos decât a făcut-o Gigi Becali în România, dacă vreți o comparație între latifundiari și proprietăți imobiliare. Dar uite că postmodernismul a creat asemenea forme și doar puțin să nu fie atent un partid, cum s-a întâmplat cu partidul repulican, și ajunge să genereze asemenea candidați", a declarat Gușă.

"Eu am prieteni în partidul Republican și, în aceste două săptămâni în care am stat în SUA, am discutat și cu ei. Sunt foarte inconfortabili, nu se simt bine, sunt însă înaintea unei bătălii decisive și nu au posibilitatea de decizie. Regretă foarte mult că nu au folosit perioada Obama pentru a genera o reformă în partid și niște candidați care să poată să facă față valului familiei Clinton, care este unul foarte consolidat, cu atât mai consolidat cu cât America este nemulțumită de mandatele lui Barack Obama", a continuat acesta.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă consultant