MENIU

Corlăţean, atac la Băsescu pe tema China/Huawei: "Retorică ieftină şi populistă"

<p>TRaian Băsescu, criticat de Titus Corlăţean</p>

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat, la Realitatea TV, intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pe tema relaţiei României cu China şi a apreciat că declaraţiile şefului statului exprimă o retorică ieftină, modestă şi populistă. Preşedintele Traian Băsescu declarase, marţi, la Haga, că parteneriatul cu SUA este "de neînlocuit" şi precizase că "acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu Statele Unite şi creăm confuzie prin atitudine".

Titus Corlăţean, ministrul român de Externe, crede că declaraţiile şefului statului pe tema relaţiei România-China arată o retorică ieftină şi populistă. 

"Genul ăsta de politică şi retorică absolut modestă ridică semne de întrebare în privinţa ierarhiei de priorităţi pe care domnul Băsescu şi le-a stabilit. Domnul Băsescu nu exista în 2004, politic vorbind, atunci când oameni din actuala echipă a lucrat la atingerea celor două obiective majore de integrare, europeană şi euroatlantică. (...) Retorica asta ieftin, modestă, populistă, nu îl ajută pentru ar putea să ridice semne de întrebare. Fumigenele acestea nu fac bine", a spus Corlăţean.

"De ce a existat un interes în tot spaţiul central est-european în noiembrie anul trecut, aici la Bucureşti, când 16 prim-miniştri au fost prezenţi aici la Bucureşti, 11 din state membre ale UE în discuţiile cu chinezii? Pentru că există un interes economic important într-o lume săracă în resurse", a spus Corlăţean.

În privinţa eventualelor contracte pe care firma chineză Huawei le-ar putea obţine în România, ministrul a sugerat că acestea nu vor afecta securitatea României. "Există prezenţe ale acestei companii în alte state europene: în Suedia, spre exemplu", a spus ministrul, care a adăugat că nu a primit întrebări în această privinţă de la partenerii euroatlantici ai României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Haga, că parteneriatul cu SUA este "de neînlocuit" şi a precizat că "acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu Statele Unite şi creăm confuzie prin atitudine".

"Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre est şi în Asia... Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de parteneriatul strategic cu Statele Unite şi de apartenenţa la NATO sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi, în interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI, cu Statele Unite, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti", a spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a continuat, precizând că „acum ajungem să ne încurcăm".

"Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut", a adăugat Traian Băsescu.