MENIU

Cine ar dori din PNL să ocupe postul lăsat liber de Radu Mazăre la Primăria Constanței

<p>Cine ar dori din PNL să ocupe postul lăsat liber de Radu Mazăre la Primăria Constanței</p>

Copreședintele PNL Constanța, Robert Boroianu, și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al orașului Constanța. Filiala locală a PNL nu a decis, încă, cine va candida oficial din partea PNL pentru Primăria Constanța, urmând ca, săptămâna viitoare, să deruleze un sondaj de opinie în urma căruia să fie desemnat candidatul pentru alegerile din 2016. 

Pe lista candidaților în competiția internă mai sunt vehiculate trei nume: europarlamentarul Ramona Mănescu, consilierul local Iustin Fabian Roman și Ovidiu Cupsa, director al CERONAV. Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, susținea, într-o conferință de presă, în luna mai, că va intra în cursa internă dacă conducerea i-o va cere, potrivit HotNews.ro. 

Robert Boroianu este nepotul președintelui ICR, ales în funcție la propunerea PSD, fiind membru al PLR și nasul de cununie al președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a fost implicat în scandalul retehnogizării hidrocentralei Porțile de Fier I, acțiune care a adus un posibil prejudiciu statului român de 185 de milioane de euro. Totodată, Robert Boroianu este fost ambasador, ministru și senator.

Boroianu și-a anunțat intenția de candida în competiția internă încă din 20 martie, pe pagina sa de Facebook, chiar în ziua in care copreședintele PNL, Alina Gorghiu, susținea o conferință de presă la Constanța.

Fost director Transelectrica

Robert Boroianu a declarat, pentru Hotnews.ro, că a fost director al unei direcții din cadrul Transelectrica, până în luna ianuarie. Întrebat de ce a renunțat la funcție, acesta a susținut că și-a dorit să vadă cum funcționează la o companie de stat, înainte să candideze pentru funcția de primar.

"Din start, de când m-am dus la Transelectrica, m-am dus pe o perioadă, din punctul meu de vedere, determinată pentru că ma interesa să văd, nelucrând decât în privat timp de 15 ani, cum funcționează o companie de stat, să  înțeleg mecanismul, în intentia în care îmi doream să candidez la primărie ca și experiență, din punctul ăsta de vedere managerială", a precizat Boroianu.

Nepotul președintelui ICR este cunoscut printre oamenii politici și cei de afaceri, din Constanța, însă mai puțin cunoscut celorlalți locuitori ai orașului, potrivit presei locale. În luna mai, Boroianu a dat mai multe interviuri pentru publicațiile și televiziunile locale, a organizat prima sa conferință de presă, a avut o activitate intensă pe rețelele sociale și a trimis o scrisoare constănțenilor, în care susținea că nu este "un politian fantomă, un candidat inventat, scos din pălărie de o gașcă politică" și că intenționează să candideze pentru funcția de primar.

Prima conferință de presă i-a atras critici dure

La prima sa conferință de presă, liderul liberalilor declara că "din acest moment, în Constanța există Opoziție". Prin această declarație, susțin liderii celorlalte partide de opoziție, Boroianu recunoștea colaborarea pe plan local, de până acum, între PNL și PSD, între liderii PNL și Radu Mazăre, fostul primar al orașului.

"Reacția pe care a avut-o și declarația pun partidul într-o situație foarte proastă, recunoscând în acest fel că cei care au fost, până acum, în PNL, nu au făcut opoziție lui Mazăre și au fost de mână cu el. Declaratia lui confirmă că USL trăiește și la Constanța. Nu ai cum să spui că, până acum, nu s-a făcut opoziție. Păi, PNL unde a fost până acum? Recunoști că PNL nu a făcut opoziție!" a declarat liderul PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, pentru replicaoline.ro.

Cea mai dură reacție la declarația liderului liberal a venit din partea președintelui filialei locale al Asociației M10, Mihai Petre.

"Liderii PNL se străduiesc din răsputeri să facă uitați lungii ani de coabitare locală cu PSD, de blat politic local, de activitate zero la nivelul Consiliului Local și Județean, de mimare a actului de opoziție, de susținere pe față și din culise a tandemului Mazăre - Constantinescu, de susținere activă a mașinăriei de vot a PSD din CLM și CJC. PNL vrea să pară ceea ce nu a fost, vreme de cel puțin 12 ani de zile, adică forță de opoziție. Un fel de vopsim gardul și atât. Declarația domnului Boroianu este un fel de ecou al lui Teodor Atanasiu care minimaliza și îndemna la destructurarea partidelor mai mici, decât umflatul PNL. Cu alte, cuvinte, dacă noi PNL, n-am făcut opoziție că ne-a plăcut cu PSD, înseamnă că n-a făcut nimeni altcineva. Genul acesta de atitudine este extrem de păguboasă, căci fără partidele astea mai mici, dar care au făcut opoziție când PNL se înfrățea cu PSD, domnul Boroianu nici primar nu va fi ales, și nici majoritate de dreapta în CLM nu va exista", afirma Mihai Petre, lider al asociației înființate de europarlamentarul Monica Macovei, potrivit replicaoline.ro

În replică, Boroianu a afirmat că declarația lui trebuie privită în contextul ultimilor ani, referindu-se la colaborarea dintre PNL si PSD în cadrul Uniunii Social-Liberale.

Declarația de avere

Potrivit unei declarații de avere completate iunie 2014, în calitate de director direcție al Transelectrica, acesta deține acțiuni în valoare de 3 milioane de lei, la firma Gepeto Impex SRL, societate pe care o și conduce, potrivit informațiilor prezentate pe site-ul companiei. În 2013, Consiliul Județean Constanța, condus la aceea vreme de pesedistul Nicușor Constantinescu, atribuia un contract de 17 milioane de euro firmei Dobre&Fiii SRL, deținută de  deputatul PSD, Mircea Dobre. Pentru transportul produselor, deputatul PSD a ales să subcontracteze Gepeto Impex SRL, cu toate că aceasta are ca obiect de activitate prelucrarea produselor din carne, potrivit sursazilei.ro.

În 2006, membru în comitetul director al Fundației Institutul pentru Libera Inițiativă

În 2006, Radu Boroianu făcea parte alături de Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Teodor Meleșcanu (fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, fost șef SIE), Dinu Patriciu, Dan Radu Rușeanu (arestat la domiciliu în dosarul "Ordonanța ASF - Carpatica) și Cristian Boreanu (fost deputat PD-L) din comitetul director al Fundației Institutul pentru Libera Inițiativă prin care un presupus grup infracțional, condus la aceea vreme de omul de afaceri, Dinu Patriciu, a rulat mai multe sume de bani obținute prin comiterea unor infracțiuni, scrie jurnalul.ro.