MENIU

Alina Mungiu-Pippidi, două SCENARII posibile pentru România

Alina Mungiu Pippidi a explicat, la Realitatea TV, că vede două scenarii posibile pentru România şi că, în ciuda faptului că acestea pot părea pesimiste, nu înseamnă că ţara noastră nu are posibilitatea de a ieşi cu brio dintr-un moment care nu o onorează.

Preşedintele Societăţii Academice Române, Alina Mungiu Pippidi, spune că în ultima lună războiul politic intern a luat o turnură neaşteptată şi că există două posibile scenarii pentru România în Europa, niciunul dintre ele într-o culoare "roz".

Pippidi explică: "Am lipsit de aici luna asta, dar lucrurile nu stau bine într-o ţară în care şeful statului crede că problemele cu şeful Senatului şi şeful Camerei Deputaţilor se pot rezolva băgându-i în puşcărie şi o ţară în care cei doi şefi de la Cameră şi Senat ţin în braţe şi alimentează o televiziune ca România TV, care îl prezintă în fiecare seară ca pe un infractor pe preşedinte şi cere suspendarea lui". 

Politologul a susţinut că nu se ştie dacă ţara noastră va mai fi "vreodată în situaţia de a ne alătura monedei Euro, s-ar putea să nu mai fie cazul" şi a creionat două scenarii posibile pentru România, atrăgând atenţia că nu există nicio entitate care să ne vrea răul sau să urzească planuri împotriva ţării.

"Este vorba că toţi cei din Europa s-au convins că suntem cei mai cu viteza de jos şi cred că, dacă va fi cazul, Europa va sta în viteză scăzută alături de noi. Dar e un plan bun?

A doua soluţie - lăsăm România pe alt palier, cu viteză scăzută, cu Bulgaria şi Grecia poate, şi te centrezi pe nucleul Europei şi îţi spui că te vei întoarce după ea când vei putea, aşa cum ai făcut deja în trecut, când ai salvat România.

Lumea îşi imaginează că Juncker are de ales, ori el nu are. Să nu considerăm că e un scenariu îndreptat împotriva noastră şi că nu ne vor. E ca şi cum ai sta câţiva ani în plus în clasa pregătitoare. Planul este să devii tu mai fit şi să ajungi într-o clasă superioară", spune preşedintele SAR. 

"Dacă politicienii români nu vor înţelege că trebuie să pună capăt războiului, totul se va duce la fund", mai crede politologul Alina Mungiu Pippidi, explicând şi că, în Europa, "perioada bună s-a dus, acum e o perioadă foarte proastă. Măcar să rămânem pe orbită".

Preşedintele SAR a explicat că, din perspectiva sa, ultima perioadă a permis atingerea unui climat de violenţă în societate.

"Sunt oameni  ale căror interese au fost încălcate în acest an. Nu e normal să se ajungă la un climat de violenţă. După aceea, noi asta am făcut în al 20-lea an al SAR. Arătăm că banii s-au cheltuit, până la urmă, cu bunăvoinţa UE, problema este ce efecte au creat. Au intrat peste 1 miliard de euro în universităţile din România, acum 5 ani universităţile nu dădeau puşcăriaşilor hârtii că au făcut studii, deci au regresat, în ciuda banilor. (...) Orban a fost cel mai slab ministru din serie. Problemele lăsate de el nu au fost rezolvate nici de 5 miniştri. Noi ştim tot ce lipseşte. Ţările care au făcut un pas înainte s-au întâlnit şi împreună şi au decis ce trebuie să facă cu banii, în funcţie de proiecte. (...) Dragnea apără discreţia cu care vor fi daţi banii...A spune că PSD e de vină pentru fondurile europene e un fals. Dacă nu avem o structură prin care să le folosim în mod inteligent..."

Cred că vom face exact ca şi grecii, vom cheltui bani foarte mulţi pe lucruri inutile, ori eu cred că ar trebui să investim numai în oameni, în formarea lor şi în ajutorarea oamenilor", a concluzionat Alina Mungiu Pippidi.

Mai multe articole despre:
Europa scenarii Jean Claude Juncker