MENIU

Pe locul unității militare unde au fost împușcați soții Ceaușescu va fi ridicat un mall

După aproape 30 de ani, pe locul fostei UM 01417, în care soții Ceaușescu au fost judecăți și executați pe 25 decembrie 1989, în prezent dezafectată, se va ridica un complex comercial, cu magazine și restaurante. Primarul spune totuși că locul exact al execuției rămâne neschimbat. În picioare rămâne și expoziția permanentă realizată acolo. 

Planul a fost finalizat la sfârșitul lunii trecute de primăria din Târgoviște, însă zonă va include și 48 de locuințe și un complex sportiv cu stadion. Lucrările vor dură doi ani, cu un buget calculat la 227 milioane lei.

“Constructia va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 70.000 mp, urmând să asigure și câteva sute de noi locuri de muncă. Va fi cea mai mare clădire din Targoviste”, a spus primarul Cristian Stan, potrivit national.ro.

Oficialii Consiliului Județean Dâmbovița spun că mall-ul nu va fi ridicat pe locul exact al execuției, unde se află acum și un muzeu. 

”Expoziţia permanentă „Metamorfozele unui loc al memoriei” a fost deschisă de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în clădirea care a adăpostit Şcoala de Cavalerie şi unde soţii Ceauşescu şi-au petrecut ultimele zile din viaţă, acolo desfăşurându-se inclusiv procesul şi execuţia acestora. Decizia a fost motivată de interesul crescut al publicului, mai ales al celui de peste graniţe, pentru această locaţie, dezafectată la acel moment. De la inaugurarea obiectivului, în septembrie 2013 şi până în prezent, peste 17.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului, acesta fiind considerat de către turiştii străini un punct de atracţie important, alături de Casa Poporului şi de casa natală a lui Nicolae Ceauşescu de la Scorniceşti.

Mall-ul, care urmează a fi construit pe terenul fostei unităţi militare de la gară, va fi situat la o distanţă de aproximativ 1 km de Muzeul Comunismului şi nu va afecta în niciun fel activitatea obiectivului cultural. Mai mult decât atât, drumul judeţean cu patru benzi, care va fi construit pe o lungime de 1,2 km şi care va lega Gara Târgovişte de Şoseaua de Centură (în dreptul străzii Petru Cercel), va facilita accesul turiştilor în zona muzeului”, anunță un comunicat al CJ Dâmbovița.