MENIU

Fenomen astronomic rar în România

Un fenomen astronomic spectaculos a fost vizibil ieri și din România. Este vorba de trecerea planetei Mercur prin fața discului Soarelui. Evenimentul se produce cam odată la opt ani, dar nu este vizibil de fiecare dată. Ieri, însă, fenomenul a fost extrem de spectaculos, pentru că Mercur a traversat discul solar pe la jumătate. 

Copii, tineri, dar si adulți de toate vârstele au venit la Observatorul Astronimic din Galați pentru a vedea, cu ajutorul telescoapelor performante, un fenomen astronomic inedit.


Timp de aproape două ore, fenomenul a putut fi observat și în România. Cu ajutorul telescoapelor speciale, Mercur apare ca un mic disc negru care se deplasează peste discul Soarelui, pe o direcție aproape dreaptă. Tranziturile lui Mercur se pot produce fie în luna mai, la fiecare 13 sau 33 de ani, fie în noiembrie, la intervale de 7, 13 sau 33 de ani.


În trecut acest tip de fenomen astronomic era folosit pentru a se determina diverse distanțe între corpurile cerești din sistemul nostru solar. Următorul tranzit al planetei Mercur prin fața Soarelui va putea fi observat în România abia în 2032. 

Mai multe articole despre:
null