MENIU

Alertă la o şcoală din Galaţi. Mai mulţi elevi şi o profesoară, diagnosticaţi cu tuberculoză

<p>Ministerul Educaţiei prezintă programa şcolară pentru clasele V-VIII. Principalele modificări</p>

Patru elevi au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, iar alţi peste 200 de copii sunt suspectaţi că s-au îmbolnăvit din cauza unei profesoare care suferă de această boală contagioasă.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a confirmat că există focar de tuberculoză la Şcoala nr. 42 din Galaţi, unde, în urmă cu săptămână, se confirmase doar îmbolnăvirea unei profesoare de 56 de ani. Între timp însă, patru elevi au fost diagnosticaţi cu această boală infecţioasă, contagioasă. Copiii, ale căror vârste sunt cuprinse între 7 şi 14 ani, dar şi cadrul didactic, sunt acum internaţi, relatează presa locală.

"Sunt 240 de copii care sunt implicaţi în anchetă. Până în prezent au fost testaţi 210 copii şi mai sunt de testat încă 30 de copii care sunt într-un focar de varicelă şi care au fost recent vaccinaţi cu vaccin RRO. Intervalul între vaccinarea RRO şi testarea intradermoreacţie la tuberculină trebuie să fie de 30 de zile la copii care au fost vaccinaţi iar la cei care au făcut varicelă, după ultimul caz, pentru reîntoarcerea la colectivitate trebuie să treacă minim două săptămâni", a explicat r. Marta Lazăr de la Spitalu TBC Galaţi.

"În prezent, din acest focar sunt internaţi la noi în spital patru copii care au fost luaţi în evidenţă. Doi au tuberculoză primară şi doi cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară. Niciunul dintre copii nu este eliminator de bacil Koch, deci nu este contagios, nu este periculos pentru colectivitate. Toţi copiii sunt sub tratament şi vor fi supravegheaţi până la terminarea tratamentului. Două luni de zile ei vor sta în spital pentru faza intensivă a tratamentului, urmând ca mai apoi să îşi continue tratamentul prin dispensarele TBC. Toţi copiii testaţi vor primi chimioprofilaxie. Copiii la care intradermoreacţia la tuberculină a ieşit negativă vor face şi ei chimioprofilaxie trei luni, urmând să fie retestaţi. Cei la care intradermoreacţia la tuberculină este pozitivă vor face chimioprofilaxie şase luni, cei care au ieşit hiperergici", a adăugat medicul.

Părinţii elevilor dau acum vina pe conducerea şcolii, despre care cred că nu ar fi făcut dezinfecţia în mod corespunzător.

"Credem că s-a făcut corect dezinfecţia. De fapt, cred că a fost doar pe hârtie. Nici nu au fost testaţi toţi elevii din şcoală, cum ar fi fost normal. Copilul meu învaţă după-amiaza într-o clasă unde a făcut ore dimineaţa profesoara bolnavă. Trebuie toţi testaţi, dar îi vom duce noi, părinţii", a spus Liliana Stoica, una dintre mămicile elevilor de la Şcoala 42.

Totuşi, Laura Cristea, directoarea şcolii, se apără şi spune că a făcut dezinfecţia şi desinsecţia exact aşa cum i s-a spus de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.