MENIU

O să putem prezice viitorul! Invenția genială care va schimba toată omenirea

Visul omenirii a fost mereu să prevadă viitorul. Așa ceva n-a fost posibil decât în filme și, mulțumită industriei, au fost numeroase producții cu tema asta. Dar acum omul e mai aproape să știe ce-i rezervă viitorul. Asta e posibil mulțumită unei invenții geniale care va deschide ochii multor generații de acum înainte. Bine, dar cum poate fi prevăzut ce e în viitor?

Predicțiile sunt o parte importantă a vieții noastre. De exemplu, când încerci să scoți o tavă fierbinte din cuptor, nu apuci materialul cu mâinile goale, pentru că poți prezice cu ușurință că materialul fierbinte va produce răni la nivelul pielii. Aceste decizii sunt ușoare, pentru că te bazezi pe informații deja disponibile. Cercetătorii au dus totul mai departe. 

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Griffith din Australia și Nanyang Technological University (NTU) din Singapore au creat dispozitivul care să ne ajute să vedem ce va fi în viitor. E vorba de un dispozitiv cuantic care poate simula evenimente viitoare cu o acuratețe foarte mare.

Această invenție extraordinară poate prezice realități alternative sau posibile întâmplări viitoare.

"Când ne gândim la viitor, ne confruntăm cu o varietate de posibilități. Aceste posibilități cresc exponențial cu cât ne afundăm mai mult în viitor. De exemplu, chiar dacă avem doar două opțiuni din care putem alege în fiecare minut, în mai puțin de jumătate de oră există peste 14 milioane de viitoruri posibile. În mai puțin de o zi, această sumă depășește numărul de atomi din univers", a declarat dr. Mile Gu, cercetător NTU.

Cum poate fi prevăzut tot ce se întâmplă în viitor? 

Totul se bazează pe fizică cuantică. Aceasta presupune că un eveniment există doar când e urmărit. Altfel poate să ia orice formă. Pornind de la această idee, cercetătorii au creat un dispozitiv fizic care să-i ajute.

Echipa de cercetători a realizat că un dispozitiv cuantic poate examina toate viitorurile posibile din procesul de decizie. Pentru asta, au folosit conceptul din fizica cuantică numit superpoziție. Diferite stări potențiale se pot manifesta simultan. Totuși, numai în momentul în care sistemul este observat se poate determina starea exactă.

Mai multe articole despre:
cercetare viitor descoperire fizica cuantica