MENIU

Motivele pentru care ar trebui să începi să dormi la prânz

Circulă prin lume un zvon conform căruia dacă dormi după-amiază înseamnă că ești un om leneș. De fapt, somnul de prânz are o mulțime de efecte benefice asupra organismului tău și te poate scăpa și de anumite probleme de sănătate.

O mulțime de studii au arătat că siesta sau somnul de după masa de prânz îmbunătățește performanța și starea emoțională, crește creativitatea și sănătatea.

În plus, oamenii de știință consideră că un somn scurt în timpul zilei echivalează cu o intervenție medicală pentru scăderea tensiunii arteriale. Astfel, dacă în fiecare zi dormi măcar o oră, nivelul tensiunii tale arteriale va scădea cu cinci puncte. Cu alte cuvinte, în loc să iei medicamente poți să tragi un pui de somn, scrie Unica.

Somnul de la prânz scade tensiunea arterială

De asemenea, experții sunt de părere că o repriză de somn la prânz reduce masiv posibilitatea de apariție a infarctului. În acest sens, medicii greci au realizat un studiu la care au participat 212 persoane cu o tensiune arterială de 130 mm/HG, un nivel considerat a fi aproape de nesănătos. Ei au descoperit că pacienților care dormeau o oră la prânz le-a scăzut tensiunea arterială cu 5 mm/HG.

„Somnul de la prânz scade tensiunea arterială la aceeași magnitudine ca alte schimbări ale stilului de viață. De exemplu, reducerea alcoolului și a sării pot scădea tensiunea arterială cu între 3 și 5 mm/HG. Aceste descoperiri sunt importante deoarece o scădere în presiunea sângelui și de 2 mm/HG poate reduce riscul unor evenimente cardiovasculare precum infarctul cu până la zece procente”, a explicat dr. Manolis Kallistratos, cercetător.

Concluzia studiului realizat de medicii greci este că dacă îți permiți să dormi la prânz vei obține beneficii pentru tensiunea ta arterială.

„Evident nu vrem să încurajăm oamenii să doarmă multe ore pe timpul zilei, dar pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovați dacă pot trage un pui de somn, date fiind beneficiile acestuia pentru sănătate”, a mai spus Manolis Kallistratos.

Mai multe articole despre:
sănătate studiu somn cercetători