MENIU

FRESH-REFRESH. Somnul, barometrul sănătății tale

Somnul reprezintă un adevărat barometru al sănătăţii corpului şi este esenţial pentru buna funcţionare şi longevitatea organismului nostru. Studiile arată că în timpul somnului creierul se reface şi pune cap la cap ceea ce a asimilat din ziua precedentă. Potrivit specialiştilor de la Divizia de Medicina a Somnului din cadrul şcolii Medicale Harvard, corpul nostru are nevoie de somn in aceeasi masura în care simte nevoia să respire, să bea apa şi să mănânce.

Numeroase studii au fost derulate in ultimii ani pentru a descoperi în ce masura un somn bun în fiecare noapte ne poate ajuta să prevenim bolile. Un lucru este cert: tulburările de somn de durata pot duce la apariţia diabetului, problemelor de memorie, obezitaţii şi bolilor cardiovasculare, arată datele Fundaţiei Naţionale de Somn din SUA. Învaţăm în timpul somnului!

Marele merit al somnului de noapte este că ajută organismul să se refacă, spun specialistii.Astfel, în timpul somnului, corpul produce o cantitate mai mare de proteine decât ziua, acestea fiind esenţiale în întarirea sistemului imunitar şi, deci, în lupta cu infecţiile. Concluziile acestei cercetări completează studii anterioare, care au făcut legatura între kilogramele în plus şi lipsa somnului. Când corpul nostru este lipsit de somn, echilibrul hormonal se strică şi apetitul pentru grasimi si carbohidrati creşte.

Aşadar, vrei să slăbesti? Înainte de a incepe o dieta, modifică-ţi programul de somn. Persoanele odihnite sunt mai puţin stresate. Acest lucru este un fapt! Un somn bun ajută la scaderea tensiunii arteriale şi a hormonului stresului. Dacă am avea nopţi albe una după alta, am risca să ajungem din ce in ce mai agitaţi sau chiar depresivi. Moţăiala în timpul zilei previne hipertensiunea. Nu doar somnul din timpul nopţii este benefic pentru sănatate, ci şi reprizele scurte de odihna din timpul zilei.

Studiile derulate de-a lungul timpului susţin calitatile unui somn scurt la pranz: 20-30 de minute de odihnă ne ajuta să fim mai atenţi şi să facem mai putine accidente. Un studiu realizat de NASA pe piloţi arată că un somn de maximum 40 de minute ajută la imbunataţirea performanţelor cu pana la 34% şi a atenţiei cu pana 100%.

Mai multe articole despre:
sănătate studii somn odihnă somnul fresh refresh