MENIU

Țara care trimite un satelit în spațiu ca să "vâneze" stele. De ce face așa ceva?

Cu siguranță ai observat cel puțin o stea căzătoare care te-a fascinat cu apariția ei luminoasă pe cerul nopții. Dar ai văzut vreodată o ploaie de stele? Dacă nu, vei avea ocazia, pentru că japonezii vor să stimuleze o ploaie de stele. Cum vor face acest lucru?

Dar, ce sunt ploile de stele mai exact? Atunci când traiectoria Pământului intersectează orbita unor comete, apare fenomenul de "ploaie de meteori" sau "ploaie de stele" în termeni populari. Aceste "ploi" sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari.

În medie, într-un an au loc în jur de 22 de ploi de meteoriți. Însă, japonezii vor să lanseze un satelit în spațiu care, teoretic, ar trebui să simuleze o ploaie de meteoriți.

Japonia a plasat pe orbită un satelit care va declanșa o ploaie de stele

O rachetă japoneză, intitulată Epsilon, de mici dimensiuni a plasat pe orbită primul satelit prototip cu ajutorul căreia se va crea un fel de foc de artificii spaţial. Ideea acestui spectacol ceresc inedit aparţine companiei Astro Live Experiences (ALE).

Mai exact, satelitul va expulza niște bile metalice cu diametrul de un centimetru către Pământ. Materialul din care sunt făcute este secret, dar atunci când intră în atmosferă, la fel ca meteoriții adevărați, încep să ardă.

„Prin comparație cu meteoriții naturali, meteoriții noștri sunt mai masivi și traversează prin atmosferă mai încet, ceea ce le permite să fie observați pentru mai mult timp", a explicat Hiroki Kajihara de la ALE.

Mecanismul, transportat în spaţiu cu ajutorul lansatorului Epsilon-4, este programat să elibereze 400 de capsule minuscule, care vor străluci la traversarea atmosferei, la începutul anului viitor, deasupra oraşului Hiroshima.

„Am fost foarte emoţionată, am rămas fără cuvinte", a declarat Jiji Lena Okajima, preşedinta firmei ALE, aflată la originea proiectului ploii cu meteoriţi artificiali, care urmează să fie repetat de 20 până la 30 de ori.

Sursa

Mai multe articole despre:
Japonia satelit stele