MENIU

Undă verde pentru trupe NATO în România și alte state est-europene. Răspuns nervos al Rusiei

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, miercuri seară, crearea unei noi structuri militare pentru apărarea statelor central şi est-europene de ameninţările Rusiei, trupe suplimentare urmând să fie staţionate cel puţin temporar în România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice, informează agenţia AP, citată de Mediafax.

Miniştrii Apărării ai statelor NATO, reuniţi la Bruxelles, au aprobat crearea unei noi forţe multinaţionale pentru protejarea ţărilor expuse ameninţărilor Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Stoltenberg a precizat că noile contingente vor fi staţionate prin rotaţie în state central şi est-europene membre NATO. Componenţa detaliată a contingentului va fi decisă în primăvară.

"Noua forţă va fi multinaţională, pentru a transmite clar semnalul că un atac împotriva unui aliat va fi un atac împotriva tuturor aliaţilor şi că întreaga Alianţă va rispota", a declarat Jens Stoltenberg, miercuri seară, conform site-ului agenţiei Associated Press.

Potrivit unor surse diplomatice citate de agenţiile Reuters şi AFP, Alianţa Nord-Atlantică ar putea trimite câte 1.000 de militari în România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Noul contingent va fi susţinut de forţa de reacţie rapidă, care are 40.000 de membri, cu mijloace aeriene, navale şi unităţi speciale.

Avioane de spionaj

Alianţa Nord-Atlantică a mai decis suplimentarea prezenţei militare în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform agenţiei italiene Nova.

"Am suplimentat prezenţa navală, dar avem şi avioane dotate cu aparatură Awacs (n.red. - sisteme aeriene de avertizare şi control) în România, Bulgaria şi Turcia", a explicat Stoltenberg.

"Ţările NATO colaborează şi cu Georgia. Cooperarea cu această ţară este importantă inclusiv pe fondul provocărilor din regiunea Mării Negre", a subliniat Stoltenberg, referindu-se la criza cu Rusia.

Rusia va reacționa "în mod adecvat"

Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru Alianţa Nord-Atlantică, afirmă Mihail Ulianov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, denunţând consolidarea prezenţei militare NATO în Europa de Est şi avertizând că Moscova intenţionează să adopte măsuri simetrice.

"Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru statele NATO", a declarat Mihail Ulianov, director pentru Neproliferare şi Controlul armamentului în cadrul Ministerului rus de Externe.

"Faptul că NATO are fobii ridicole privind frontierele nu este problema noastră", a subliniat Ulianov, citat de site-ul agenţiei Tass, denunţând consolidarea capacităţilor NATO în Europa.

"Sunt încrezător că Ministerul rus al Apărării va reacţiona în mod adecvat la orice modificare a configuraţiei politico-militare în Europa. Dacă NATO îşi consolideză capacităţile, trebuie aşteptate măsuri similare din partea noastră. Oricum, aceasta nu este o soluţie prea promiţătoare...", a spus oficialul rus.

Armament greu din SUA

Decizia de miercuri survine după ce președintele american Barack Obama a anunțat săptămâna trecută că va încerca să obțină o majorare de patru ori — la 3,4 miliarde de dolari — a finanțării Washingtonului pentru securitatea europeană în bugetul pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017), notează Agerpres.

Banii vor fi folosiți parțial pentru a avea o forță de circa 3.000 de militari americani staționată în Europa, dar și echipamente militare în așteptare care ar putea fi folosite rapid în caz de urgență, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului. SUA speră ca aliații săi să le urmeze exemplul.

Mai multe articole despre:
Rusia România NATO statele baltice estul europei