MENIU

Rusia, demonstrație de FORȚĂ după incidentul din Marea Neagră - exerciții militare de amploare în Marea Mediterană

Vladimir Putin

O nouă demonstrație de forță a Rusiei, în contextul creșterii tensiunilor după incidentul cu un distrugător britanic în Marea Neagră. Vineri, armata rusă a lansat manevre militare de amploare în Marea Mediterană, cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice.

Exerciţiile au început în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. În cursul acestei săptămâni, avioane vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În Orientul Mijlociu, Rusia desfăşoară o campanie militară în Siria, din septembrie 2015, ceea ce i-a permis regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să reia controla asupra celei mai mari părţi a ţării, după un război civil devastator care a început în 2011.

Potrivit planului exerciţiului, cinci nave ale Marinei ruse (între care crucişătorul lansator de rachete Moskva, fregatele Admiral Essen şi Admiral Makarov), precum şi două submarine Starâi Oskol şi Rostov pe Don, cu avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioane MiG-31K vor efectua misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. 

În cursul exerciţiilor comune ale forţelor formaţiunii operaţionale permanente a Marinei ruse în Marea Mediterană şi a aviaţiei Forţelor aerospaţiale ruseşti, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, arată comunicatul citat, care precizează clar că aparatele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice "Kinjal".

Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete "Kinjal" sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei. Armata rusă afirmă că rachetele "Kinjal" au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.

Bombardierele cu rază lungă de acţiune supersonice Tu-22M3, cu capacitate nucleară, au fost desfăşurate pentru prima oară în Siria luna trecută în cursul unei demonstraţii a unei prezenţe militare ruse crescute în Mediterana. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, ele îşi vor efectua partea lor de zboruri de antrenament deasupra Mării Mediterane.

Baza aeriană de la Hmeimim, în provincia siriană de coastă Latakia, serveşte drept placă turnantă principală pentru operaţiunile Moscovei în Siria.

Armata rusă a modernizat pista de la Hmeimim pentru a primi bombardiere grele şi a construit o a doua pentru a-şi extinde operaţiunile de acolo.

Citește și: ”Rusia somează SUA și aliații să RENUNȚE la exercițiile militare din Marea Neagră: ”Au un caracter agresiv!”. Acuzații dure la adresa NATO”

Rusia a mărit şi a modificatn de asemenean o bază navală în portul sirian Tartus, singura instalaţie de acest tip pe care Moscova o deţine în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice. Decizia Rusiei de a crește numărul și raza exerciţiilor sale vine în plină amplificare a tensiunilor în relaţiile sale cu Occidentul, care au ajuns la cel mai jos nivel de la Războiul Rece, după anexarea de către Moscova în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

În cadrul eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de întărire a armatei, marina rusă a relansat în ultimii ani practica din perioada sovietică de a-şi trimite constant nave de război în Mediterana.

Adresându-se jurnaliştilor duminica trecută la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth, comandorul Steve Moorhouse, a declarat la rândul său că Mediterana orientală a devenit mai "aglomerată şi disputată" odată cu importanta prezenţă militară rusă în Siria, ceea ce duce la întâlniri regulate cu nave şi avioane de război ruseşti. Comandorul a afirmat de asemenea că o navă de război rusească s-a apropiat la mai puţin de 10 km de portavion, potrivit Agerpres.