MENIU

REGELE SPANIEI, JUAN CARLOS, a ABDICAT. Ce se va întâmpla cu Spania

Regele Juan Carlos al Spaniei a fost internat în spital
Regele Juan Carlos şi regina Sofia a Spaniei
Regele Juan Carlos şi printul Felipe al Spaniei

Regele Spaniei, Juan Carlos, a abdicat luni dimineaţă, după 39 de ani petrecuţi pe tronul ţării.

REGELE JUAN CARLOS A ABDICAT. Decizia a fost anunţată de premierul Spaniei, Mariano Rajoy. Regele Juan Carlos  va anunţa decizia abdicării poporului, în orele următoare.

Regele Juan Carlos, 76 de ani, a cărui sănătate a fost fragilă în ultimii ani, a abdicat la tron în favoarea Principelui de Asturias, Felipe.

 "Maiestatea sa Regele Juan Carlos tocmai mi-a comunicat decizia de a abdica", a declarat Rajoy. "Sper că într-un timp foarte scurt, Curtea spaniolă va putea trece la numirea noului Rege care este, de astăzi, Principele de Asturias".

Prinţul Felipe, noul Rege al Spaniei, are 46 de ani, este căsătorit cu Letizia, fosta prezentatoare TV şi este tatăl a două fiice: Leonor şi Sofia.

Regele Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

 DISCURSUL de ABDICARE al REGELUI JUAN CARLOS al SPANIEI

Regele Juan Carlos al Spaniei a declarat luni, în cadrul unui mesaj instituțional transmis în direct la radio și televiziune, că, odată ce și-a revenit din punct de vedere fizic, în urma operațiilor suferite anul trecut, și și-a reluat agenda instituțională, a decis să pună capăt domniei și să renunțe la Coroană în favoarea fiului său, Prințul Felipe de Asturias, scrie AGERPRES.

"Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viața întreagă", a afirmat monarhul. "După aniversarea zilei de naștere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic și mi-am reluat agenda instituțională, am decis să pun capăt domniei și să renunț la Coroană, astfel ca guvernul și camerele reunite ale legislativului să treacă la formalitățile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituționale", a mai spus regele Juan Carlos.

El a precizat că a luat decizia abdicării în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe, astfel încât acesta "să poată începe o nouă etapă de speranță, în care să se îmbine experiența căpătată și energia unei noi generații". Șeful statului s-a arătat convins de faptul că prințul Felipe de Asturias va menține stabilitatea ca semn identitar al instituției monarhice și că va conta, ca și până acum, pe sprijinul prințesei Letizia.

Guvernul spaniol urmează să adopte marți, 3 iunie, într-o ședință extraordinară a consiliului de miniștri, legea organică necesară pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a Regelui Juan Carlos, în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe de Asturias.

"Am considerat că a venit momentul să pregătesc preluarea ștafetei de către persoana care se află în situația cea mai bună de a asuma aceste sarcini, cu maturitate și simțul responsabilității pentru a asuma funcția de șef al statului, cu experiența și impulsul unei noi generații", a mai spus regele Juan Carlos cu referire la prințul moștenitor Felipe de Asturias.

Șeful statului s-a declarat mândru de spanioli și i-a asigurat, pe durata mesajului instituțional menționat, de recunoștința pe care le-o poartă, în special când se uită în urmă, la cei 39 de ani de domnie, amintind că a venit la conducerea statului în tinerețe, și a asigurat "o lungă perioadă de pace, libertate, stabilitate și progres".

Regele Juan Carlos nu a evitat să se refere și la criza economică prin care trece Spania și la "cicatricile serioase lăsate în țesutul social", dar pentru că a dorit să sprijine "un drum către viitor, încărcat de speranță", el a arătat că "azi merită să treacă în prim-plan o generație mai tânără, cu energie, decisă să întreprindă cu hotărâre transformările și reformele pe care le solicită condițiile actuale". "Suntem o mare națiune", i-a mai asigurat monarhul pe spanioli.

În sfârșit, el a ținut să-și încheie discursul cu cuvinte de recunoștință pentru soția sa, regina Sofia a Spaniei, pentru că i-a fost mereu alături.