MENIU

Război Ucraina. Comisia ONU recunoaște comiterea crimelor de război în Ucraina de către trupele ruse

Izium Ucraina Profi Media

Dovezile strânse de Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind încălcările din Ucraina „sugerează că crimele de război au fost comise în Ucraina ” . Acest lucru a fost declarat vineri de președintele comisiei, Eric Möse, la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Consiliul a fost cel care a instruit-o în mai să investigheze evenimentele care au avut loc la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022 în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy. După retragerea trupelor ruse de acolo, în orașele și satele acestor regiuni au fost dezvăluite cazuri de execuții, violuri, torturi ale civililor și gropi comune. Astfel, în Bucha au murit peste 420 de locuitori.

După ce trupele ucrainene au eliberat regiunea Harkov în septembrie, o groapă comună a fost descoperită în orașul Izyum. Numărul său depășește numărul ucișilor din Bucha și este cea mai mare înmormântare de la războiul din Iugoslavia din anii 1990.

Comisia ONU nu a studiat încă evenimentele de la Izium.

Reprezentanții comisiei au vizitat 27 de orașe și orașe, au intervievat peste 150 de victime și martori, au inspectat locurile de distrugere, mormintele, locurile de detenție și tortură, precum și rămășițele de arme, s-au familiarizat cu un număr mare de documente și rapoarte. .

  • Cele mai multe dintre decesele raportate, inclusiv cele ale copiilor, au fost rezultatul „utilizarii de arme explozive cu daune zonale extinse”, se spune în raportul comisiei :
Am văzut din prima mână daunele cauzate de utilizarea armelor explozive clădirilor rezidențiale și infrastructurii, inclusiv școlilor și spitalelor. În Harkov, armele explozive au distrus cartiere întregi ale orașului.
  • Au fost efectuate o serie de atacuri fără distincție între civili și militari. Acestea au inclus unele atacuri folosind muniții cu dispersie sau sisteme de lansare cu rachete multiple, precum și lovituri aeriene împotriva zonelor populate.
  • Comisia investighează cazuri de execuții în 16 orașe și orașe, a fost „lovită de numărul mare de execuții”: „Semnele comune ale unor astfel de infracțiuni includ: reținerea preventivă a victimelor, precum și semnele vizibile ale execuțiilor pe cadavre. , de exemplu, mâinile legate la spate, răni împușcate în cap și gâtle tăiate.
  • Unele victime au raportat că au fost duse în Rusia și ținute în închisoare timp de câteva săptămâni. Ei au vorbit despre bătăi, șocuri electrice, dezbracare forțată și alte abuzuri. Unii oameni au dispărut după aceea, au spus supraviețuitorii.
  • Unii militari ruși au comis infracțiuni legate de violență sexuală, vârsta victimelor fiind cuprinsă între 4 și 82 de ani. „Există exemple de cazuri în care rudele au fost forțate să asiste la crime.”

Comisia a luat în considerare și două cazuri de maltratare a soldaților ruși de către armata ucraineană. „Deși numărul de astfel de cazuri este mic, ele continuă să fie subiectul atenției noastre”, se arată în raport.

Reprezentanții Rusiei încă numesc informații și dovezi despre uciderile de civili de către trupele ruse minciuni și spectacole. La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de joi, ministrul de externe Serghei Lavrov a negat din nou că Rusia ar comite crime de război în Ucraina. El a pus toată vina pentru conflict asupra Ucrainei și a țărilor care îl susțin, spunând că „decizia de a lansa o operațiune militară specială este inevitabilă”.

Rusia nu cooperează cu reprezentanții ONU. Comisia „aderă la principiile independenței și imparțialității și caută cooperarea și dialogul cu guvernele relevante”, a declarat Möse la o întâlnire de vineri, lăudând guvernul Ucrainei pentru că oferă acces și interacțiune. Despre poziția Rusiei, el a spus:

Încercările noastre de a intra într-un dialog constructiv cu autoritățile Federației Ruse, din păcate, nu au avut succes până acum, dar vom continua cu eforturi și mai mari.
Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident