MENIU

Război în Ucraina, ziua 702. Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia folosește din ce în ce mai multe arme chimice - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni în vederea unui schimb. Ucraina a intrat în ziua 702 a războiului.

UPDATE 22:10 - Nu se întrevede un acord în Congresul SUA asupra ajutorului pentru Ucraina, potrivit preşedintelui Camerei Reprezentanţilor

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson, a estimat vineri că orice nou vot în această cameră pentru finanţarea ajutorului destinat Ucrainei şi pentru consolidarea frontierei SUA cu Mexicul în faţa migraţiei ilegale este "născut-mort", relatează France Presse.

Declaraţia vine în contextul în care, potrivit presei americane, fostul preşedinte republican Donald Trump, care urmăreşte să revină la Casa Albă, face presiuni asupra congresmenilor republicani pentru a bloca cererile bugetare formulate de rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden.

Acesta din urmă a cerut noi fonduri în valoare de 61,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, demers blocat în Congres de republicani, care îi cer preşedintelui democrat măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic în schimbul autorizării acestor fonduri, pe care Biden le-a inclus într-un pachet mai larg de circa 100 de miliarde de dolari cu fonduri cu diverse destinaţii, inclusiv susţinerea Israelului şi consolidarea frontierei cu Mexic, pe unde vin migranţii ilegali.

Dar, potrivit lui Mike Johnson, democraţii doresc ca fondurile din acest pachet destinate frontierei cu Mexic să fie folosite mai degrabă pentru a gestiona sosirea migranţilor, nu pentru a descuraja acest aflux. Singura soluţie acceptabilă pentru republicani este restabilirea politicilor anti-migraţie stabilite de Trump, insistă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, majoritar republicană, idee respinsă însă de democraţi, majoritari în Senat şi care încearcă să promoveze în această cameră o soluţie legislativă conformă poziţiei preşedintelui Biden.

UPDATE 20:20 - Putin: Este evident că Ucraina a doborât avionul rusesc cu prizonieri ucraineni, probabil dintr-o eroare

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

"Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţi ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei.

UPDATE 19:05 - Rusia, avertisment dur despre exerciţiile militare "Steadfast Defender 2024": Pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa

"Timp de mai multe luni, o grupare de 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, va opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, relatează agenţia EFE preluată de Agerpres.

Un asemenea comportament al NATO, potrivit Moscovei, nu doar "sporeşte riscul de incidente militare", dar poate avea şi "consecinţe tragice pentru Europa".

Diplomaţia de la Moscova asigură în acest timp că Rusia "nu intenţionează să atace ţările NATO".

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat joi în Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, la puţin timp după ce NATO a lansat programul de exerciţii militare "Steadfast Defender 2024, care se va desfăşura până în luna mai în principal în ţări de pe flancul estic al Alianţei.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.

UPDATE 18:30 - Statul major al armatei ucrainene informează că trupele de pe linia frontului de lângă Bahmut au fost implicate în noi lupte în ultimele 24 de ore. Zona a fost una dintre cele mai aprig disputate părți ale liniei frontului în ultimele luni.

Conform informațiilor actualizate publicate vineri dimineață de Statul Major Ucrainean, opt atacuri rusești au fost respinse cu succes numai în ziua precedentă. Aceste informații sunt relatate de Sky News, care prezintă imagini cu artileriști ucraineni desfășurând operațiuni de tragere către pozițiile rusești, în apropierea orașului deja distrus.

UPDATE 15:45 -  Industria rusă de apărare urmează să furnizeze armatei "de câteva ori" mai multe echipamente militare în acest an, în comparație cu anii 2022 și 2023, a declarat vineri ministrul adjunct al Apărării, Alexei Krivoruchko, citat de agenția de presă Interfax

Această afirmație vine într-un moment în care Rusia a adoptat o abordare economică de război și a implementat un sistem de producție non-stop în fabricile de apărare, în scopul de a răspunde nevoilor sale militare în ceea ce privește situația din Ucraina.

UPDATE 14:10  - Serviciile ruse de securitate FSB anunţă vineri arestarea a doi ruşi, pe care-i acuză de furnizare de informaţii Ucrainei cu privire la poziţii ale forţelor ruse implicate în invazie, relatează AFP.

Autorităţile au arestat numeroşi ruşi, de la începutul războiului, în urmă cu aproape doi ani, suspectaţi de colaborare cu Kievul prin transmiterea unor informaţii sau pregătirea unor acte de sabotaj.

Cele două persoane, ale căror identităţi nu au fost dezvăluite, au fost arestate la Rostov-pe-Don, un oraş situat în sudul Rusiei, în apropiere de Ucraina, transformat în centru operaţional al forţelor ruse.

UPDATE 11:40 - Ucraina acuză Rusia că minte în legătură cu "tragedia aviatică cu 65 de morți"

Autoritățile ucrainene cer acces internațional la locul prăbușirii avionului din Belgorod și susțin că Rusia ar fi exagerat  grosolan bilențul la "zeci de morți", când de fapt „doar cinci cadavre” au fost trimise la morgă. Moscova susține în continuare forțele de la Kiev că au doborât avionul de transport în care se aflau 65 de prizonieri de război ucraineneni.

UPDATE 10:00 - Se pare că forțele rusești folosesc din ce în ce mai mult arme chimice în Ucraina, încălcând în continuare Convenția privind interzicerea armelor chimice, la care Rusia este parte, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al centrului ucrainean de cercetare a capturilor de armament, căpitanul Andrii Rudyk, a declarat joi că forțele ruse au început să folosească grenade RG-VO cu cloroacetofenonă, un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor, în decembrie 2023 și că oficialii ucraineni au observat 81 de cazuri în care forțele ruse au folosit grenade RG-VO în decembrie 2023.

Statul Major General ucrainean a raportat la 13 ianuarie că forțele ruse au început să folosească un nou tip de grenadă specială cu gaz care conține gaz CS (2-Clorobenzalmalononitril) la 14 decembrie și că forțele ruse au folosit arme chimice de cel puțin 51 de ori în primele două săptămâni din 2024.

Brigada rusă 810-a de infanterie navală a recunoscut anterior, în decembrie decembrie, că folosește în mod deliberat arme chimice prin lansarea de grenade K-51 cu gaz CS de la drone asupra pozițiilor ucrainene din apropierea Krynky, pe malul estic al Niprului din regiunea Herson.

UPDATE 8:20 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 990 de soldați, 8 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 20 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

"Resolve to be a master of change rather than a victim of change."
Brian Tracy

The combat losses of the enemy from February 24, 2022 to January 26, 2024. pic.twitter.com/zz0Lwxkn3S

— Defense of Ukraine (@DefenceU) January 26, 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, miercuri seară, o clarificare deplină asupra circumstanțelor prăbușirii unui avion rusesc într-o regiune de frontieră rusă și a acuzat Moscova că „se joacă cu viețile prizonierilor de război ucraineni".

„Este evident că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi lor și cu emoțiile societății noastre", a declarat Zelenski în transmisiunea sa video de seară.

Declarația vine după ce oficiali ruși au acuzat Ucraina că a doborât în mod deliberat avionul de transport militar Il-76 și au susținut că acesta transporta prizonieri de război ucraineni care urmau să ia parte la un schimb. 

Mai multe articole despre:
volodimir zelenski razboi ucraina avion prabusit