MENIU

Război în Ucraina, ziua 105. Ucrainenii refuză să cedeze Severodonețk. Joe Biden vine în Europa la sfârșitul lunii - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 105 a războiului. Armata rusă și-a intensificat asaltul asupra orașului industrial Severodonețk. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează cea mai dificilă iarnă, din cauza agresiunii Rusiei.

UPDATE: 22:55 - Legiunea internaţională pentru apărarea Ucrainei (LIDU) a denunţat miercuri procesul anunţat de presa ucraineană împotriva unuia dintre membrii săi de origine britanic, capturat de separatiştii proruşi.

„În presa ucraineană s-a anunţat că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei cetăţeni străini pe care se pregătesc să-i trimită în justiţie şi că ei riscă pedeapsa cu moartea", a indicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al LIDU, Damien Magrou.

UPDATE 22:30 - Crimele de război comise în Ucraina continuă să fie cercetate. Procurorii ucraineni anunță că au trimis în judecată încă opt dosare legate de atrocitățile comise de aramata rusă. În același timp, președintele Zelenski spune că va fi lansată „Cartea torționarilor”, tot despre crimele rusești.

Ucraina a deschis peste 16 mii de anchete legate de posibile crime de război comise în timpul invaziei rusești din ultimele 3 luni.

UPDATE 18:30 - Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va veni în Europa la sfârşitul lunii, pentru a participa la reuniunea Grupului G7, în Germania, şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice, în Spania.

UPDATE 17:30 - În orașul ocupat de ruși Melitopol a fost anunțat un referendum pentru aderarea la Rusia.  După vizita șefului adjunct al administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, orașul a început să se pregătească pentru referendum. „Știm că viitorul nostru este unul cu Rusia. Federația Rusă este aici pentru totdeauna acum. Și acum începem să ne pregătim pentru referendum”, a spus Galina Dalicenco, șefa administrației militaro-civile din Melitopol.

UPDATE 16:45 - Trupele ruse au desfășurat aproximativ 30 de tancuri ca puncte de tragere cu rază lungă de acțiune la 35 km de Zaporojie. „În zona Zaporoje, agresorul rus crește sistemul de incendiu. În special, în zona Vasylivka (35 km sud de Zaporizhia) au fost desfășurate până la 30 de tancuri T-62 inamice ca puncte de tragere pe termen lung”, spune ministrul ucrainean al Apărării, Aleksandr Motuzianik.

UPDATE 16:22 - Trei civili au fost răniți în urma bombardării centrului Donețk, miercuri după-amiază, a declarat primarul Alexei Kulemzin.

„Cu doar câteva minute în urmă, chiar centrul orașului Donețk a fost bombardat (...). Avem informații despre trei victime”, a spus Kulemzin într-un interviu acordat canalului de televiziune Rossiya-24 (VGTRK). El a precizat că „numărul răniților a crescut la trei persoane: două femei, una dintre ele însărcinată, și un copil”. Copilul a făcut o comoție cerebrală.

Potrivit Centrului Comun de Control și Coordonare a încetării focului DPR, focul asupra orașului a fost efectuat folosind sisteme de artilerie în stil occidental cu un calibru de 155 mm.

UPDATE 15:50 Ucraina are nevoie cel puțin 60 de sisteme de lansare multiplã HIMARS pentru a învinge Rusia, a declarat un oficial de la Kiev. Adică de mai bine de 10 ori mai mult decât au trimis Statele Unite. Cu toate acestea, analiștii militari spun că Occidentul nu trimite suficient armament greu care să le aducă progrese ucrainenilor. Asta pentru că cele patru lansatoare HIMARS, ce bat până la 70 de kilometri, nu reușesc să îi alunge pe invadatori. 

UPDATE 15:20 În timp ce forțele ucrainene așteaptă armament greu din Vest, un copil de 15 ani a ajutat armata să distrugă o coloană de blindate rusești. Convoiul militar al lui Putin se îndrepta către Kiev la momentul când rușii voiau capitala. Băiatul și-a folosit drona pentru a localiza trupele invadatoare și le-a transmis ofițerilor ucraineni pozițiile exacte. 

UPDATE 15:01 Kremlinul a reafirmat, miercuri, că orice eventuală întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă şi "bine pregătită". 

UPDATE 14:30 Uniunea Europeană trebuie să „demonteze dezinformarea Rusiei” care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru”, a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg.

UPDATE 14:00 Rusia garantează că dacă Kievul deminează porturile, Moscova nu va folosi această situație în scopuri militare, susține ministrul de Externe Serghei Lavrov

UPDATE 13:50 Website-ul Președintelui Ucrainei a înregistrat mai multe petiții prin care se cere să-i fie ridicată cetățenia ucraineană jurnalistului Alexander Nevzorov. 

Rusul Alexander Nevzorov, un celebru jurnalist rus și fost membru al Dumei de Stat, și soția sa, au primit, pe 3 iunie, cetățenia ucraineană, informează The Guardian.

În luna martie, Nevzorov a fugit din Rusia, după ce a denunțat invazia declanșată la ordinul lui Vladimir Putin în Ucraina. Pentru gestul său, Moscova a cerut să fie arestat, acuzându-l de propagarea ”știrilor false”.

UPDATE 12:23 Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Palatul Cotroceni. Evenimentul este organizat la invitația Președintelui României și a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare. 

UPDATE 12:17 Super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, confiscat la cererea Statelor Unite în luna aprilie, va fi predat autorităților americane, potrivit deciziei Curții Supreme din Fiji. Întreținerea navei a fost o risipă financiară pentru Fiji, au spus judecătorii. 

UPDATE 11:22 Jurnaliștii televiziunii de stat a Kremlinului au recunoscut că ucrainenii vorbitori de limbă rusă luptă împotriva agresiunii Moscovei, în ciuda faptului că Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt susțin că invadează Ucraina pentru a elibera acel segment al populației de naziști.

UPDATE 10:00 Corpurile a 210 militari care au apărat Mariupolul și Azovstalul s-au întors la ucraineni, conform unui anunț făcut de Ministerul Apărării de la Kiev. 

Corpurile militarilor respectivi au fost duse la Kiev pentru prelevarea probelor ADN și identificarea acestora. 

UPDATE 9:00 Oficial: "La fiecare 5 minute un soldat rus moare în Ucraina"

Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhiy Bratchuk spune că forțele ucrainene au lovit pozițiile ruse de pe frontul de sud de cel puțin 4 ori în ulrimele 24 de ore. 

Mai multe unități cu echipamente militare rusești și un depozit de antimuniție au fost distruse. Până în prezent, nu este cunoscut numărul soldaților ruși uciși în urma acestora acțiuni.

UPDATE 8:50 Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în mai multe locații din estul Ucrainei, dar nu au obținut câștiguri confirmate în asalturile terestre efectuate marți, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri.

UPDATE 8:45 În noaptea de marți spre miercuri, ocupanții ruși au lovit un mall din Harkov cu rachete de "înaltă precizie". Imaginile dezastrului produs au fost date publicității de media de la Kiev, pe Twitter. 

UPDATE 8:40 Exporturile Ucrainei de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale au crescut cu 80% în mai, faţă de luna precedentă, dar volumele sunt încă semnificativ sub nivelul exporturilor din mai 2021, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Kiev. 

UPDATE 8:03 Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru "dispreţul brutal" al Rusiei faţă de dreptul internaţional atunci când a lansat invazia în Ucraina, transmite CNN.

UPDATE 8:00 Premierul ceh Petr Fiala a exprimat, marţi, în timpul unei vizite oficiale la Paris, dorinţa ţărilor din Europa Centrală ca Ucraina să învingă Rusia, informează AFP.

"Vom vorbi despre evoluţia războiului din Ucraina, despre sancţiuni împotriva Rusiei şi poziţii pe care ar trebui să le adoptăm faţă de Rusia. Voi încerca să-i prezint preşedintelui (francez) poziţia noastră central-europeană şi viziunea noastră: cum să continuăm pentru a ajunge într-adevăr la ceea ce noi dorim, adică victoria Ucrainei, ca să nu poată fi victorioşi cei care folosesc calea forţei pentru a-şi atinge obiectivele", a declarat şeful guvernului ceh, înaintea unei discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 7:30 Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo, potrivit Reuters și NEXTA.

 

UPDATE 7:26 Zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 7:00 Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. Preşedintele ucrainean a anunţat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că Guvernul a înfiinţat un comitat care să pregătească următorul sezon de încălzire.  

”Indiferent ce îşi planifică ocupanţii, trebuie să ne pregătim pentru următoarea iarnă - în statul nostru, pe teritoriul nostru, pentru toţi cetăţenii. Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică. În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toţi anii de independenţă (...) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a afirmat Zelenski.

El a precizat că Ucraina nu va exporta gaz şi cărbune.  

”Toată producţia internă va fi direcţionată către nevoile interne ale cetăţenilor noştri. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a ne spori capacităţile de export de energie electrică. Acest lucru va fi posibil datorită capacităţilor disponibile în Ucraina. Iar după aderarea istorică a ţării noastre la reţeaua energetică unificată a Europei, astfel de exporturi nu numai că ne permit să ne creştem veniturile în valută, dar influenţează direct şi stabilizarea situaţiei energetice în ţările vecine, care reduc consumul de energie din Rusia”, a continuat preşedintele ucrainean.  

Potrivit lui Zelenski, un alt aspect important este programul de reparaţii pentru centralele nucleare, centralele de cogenerare şi centralele termice.  De asemenea, preşedintele a cerut Guvernului să facă ”tot posibilul pentru a se asigura că tarifele la gaz şi energie electrică nu se vor schimba în sezonul următor de încălzire”.  ”Oamenii se confruntă deja cu destule dificultăţi din cauza războiului. Autorităţile locale sunt responsabile de tarifele pentru căldură şi apă caldă, iar acelaşi nivel de tarife ar trebui să fie asigurat la nivel local şi în iarna 2022-2023”, a mai spus Volodimir Zelenski.  

UPDATE ora 6:30 - Moscova susține că a „eliberat” zone din Severodonețk 

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghehi Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile rusești în centrul orașului Severodonețk.

Severodonețk, Lysychansk și Popasna rămân cele mai dificile locuri, a declarat Zelenski, marți seara.

Moscova a declarat că trupele sale au avansat și că a „eliberat” zone din Severodonețk. Zelenski a afirmat că „apărarea eroică" a Donbasului continuă. Unii dintre soldații ruși din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă public Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj contra Ucrainei și a Occidentului: „Îi urăsc, sunt niște ticăloși”.