MENIU

Un nou protest masiv al Vestelor Galbene se anunță sâmbătă în Franța. 89.000 de polițiști, pe străzi

Proteste Franța. La Paris se anunță un nou protest sâmbătă, iar turnul Eiffel și Muzeul Luvru se închid. Cel puțin 89 de mii de polițiști vor fi detașați pe străzi, iar vehicule blindate vor asigura paza în capitala Franței, a anunțat premierul , potrivit BBC News.

Proteste Franța. Ministerul francez de Interne a mobilizat 89 de mii de poliţişti, din toată Franţa, de teama unor noi episoade de haos.

De asemenea, Regia autonomă de transport (RATP) a anunţat închiderea pentru public a 36 de staţii şi de gări sâmbătă la Paris, din cauza manifestaţiilor "vestelor galbene" prevăzute să aibă loc în capitală, relatează AFP.

Staţiile Charles de Gaulle Etoile, Auber, Bastille, Concorde, Opera şi Madeleine vor fi închise de la ora locală 05.30 "la solicitarea poliţiei".

Lista completă a staţiilor de metrou şi gărilor afectate este disponibilă pe site-ul RATP.

În jur de 50 de linii de autobuz vor fi de asemenea deviate sau suspendate.

Franţa este în stare de alertă maximă şi Parisul a început să se baricadeze în ajunul unei noi zile de manifestaţii a "vestelor galbene", o criză socială şi politică care zguduie ţara.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, parcursul marşului pentru combaterea schimbării climatice modificat - peste tot în Hexagon au fost luate măsuri excepţionale pentru a preveni o nouă explozie a violenţelor, precum cele care au marcat manifestaţiile de la 1 decembrie, scrie Agerpres.

Atenţionare de călătorie în Franţa: MAE avertizează cetăţenii români că sunt anunţate proteste

Proteste Franța. 150 de copii au fost arestați

Imagini șocante filmate în Franța. Peste 150 de copii au fost arestați de forțele de ordine și au fost puși să stea în genunchi cu mâinile la ceafă. Copii în vârstă de 12 ani se numără printre cei 153 de elevi de la un singur liceu din Franța, care aU fost arestați de forțele de ordine în urma protestelor. Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini șocante în care mascații i-au pus pe minori să stea în genunchi și cu mâinile la ceafă.

Mai mulți oameni au aruncat cu pietre în polițiști. Din spate a venit o a doua patrulă, care i-a arestat. Au fost toți șocați.

Filmarea în care forțele de ordine îi păzesc pe elevii liceului Saint-Exupéry din localitatea Mante-la-Jolie a stârnit controverse pe numeroase rețele de socializare. Mascații le-au spus copiilor că sunt acuzați că au participat la un protest violent.

Turnul Eiffel şi mai multe muzee pariziene, între care Luvrul şi Musee D’Orsay, vor fi închise mâine, când sunt anunţate ample manifestaţii ale “vestelor galbene”. Asta mai ales după ce Arcul de Triumf a fost vandalizat, săptămâna trecută.

Parisul a avut parte săptămâna trecută de unele dintre cele mai grave violenţe din ultimele decenii, cu sute de arestări şi numeroşi răniţi.

Proteste Franța. Guvernul a renunţat la taxa pe combustibil

Guvernul a renunţat la taxa pe combustibil, care a inflamat spiritele, însă manifestanţii au acum alte doleanţe: creşterea pensiei minime şi reducerea vârstei de pensionare.

Guvernul francez a anunţat că nu va taxa carburanţii nici anul viitor şi a lansat apeluri la calm, dar protestatarii nu se lasă convinşi.

Prin urmare, magazinele din cartierele centrale vandalizate şi golite de marfă weekendul trecut se pregătesc pentru ce e mai rău. Şi-au baricadat vitrinele şi au angajat firme de pază care să-i ţină departe pe vandali.

Pe de altă parte, guvernul francez face presiuni la nivel european pentru o mai bună taxare a giganţilor internetului. În lipsa unui acord, Parisul spune că va taxa singur Google, Apple, Facebook şi Amazon.