MENIU

Poroșenko: Ucraina se va bate cu separatiștii proruși până la victorie

<p>Poroșenko: Ucraina se va bate cu separatiștii proruși p&acirc;nă la victorie&nbsp;</p>

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat, sâmbătă, că Ucraina se va bate până când va obține victoria împotriva separatiștilor proruși,după ce rebelii au anunțat lansarea unei ofensive asupra orașului strategic Mariupol, unde, în aceeași zi, un bombardament cu rachete s-a soldat, conform ultimul bilanț, cu cel puțin 30 de morți în rândul civililor, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Dorim pacea, dar trebuie să rezistăm în fața inamicului. Ne vom apăra țara ca adevărați patrioți. Până la victoria totală", a indicat președintele ucrainean, într-un comunicat difuzat de serviciul său de presă.

De asemenea, Poroșenko a anunțat convocarea urgentă a Consiliului de Securitate și Apărare Națională "pentru a lua măsurile suplimentare ce se impun în urma deteriorării bruște a situației în est" și a calificat atacul cu rachete, de la Mariupol, drept un "act terorist" și o "crimă împotriva umanității pentru care cei vinovați trebuie judecați la Haga", la Curtea Penală Internațională.

Anterior, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat că rebelii au lansat o amplă ofensivă pe toată linia frontului, iar prim-ministrul Arseni Iațeniuk a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

De partea rebelilor, liderul autoproclamatei republici Donețk, Alexandr Zaharcenko, a anunțat în aceeași zi că separatiștii proruși au pornit ofensiva pentru cucerirea orașului strategic Mariupol, de pe țărmul Mării Azov.

Totodată, s-a înregistrat și prima reacție din partea UE, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, avertizând Moscova că "această escaladare va provoca în mod inevitabil o deteriorarea a relațiilor dintre UE și Rusia" și a cerut acesteia din urmă să înceteze orice susținere a separatiștilor.