MENIU

Protest antiguvernamental la Chişinău. Majoritatea parlamentară va analiza varianta anticipatelor

Zece mii de oameni au ieşit, joi, în stradă, în semn de protest faţă de noul guvern. Reprezentanţii demonstranţilor, printre care se numără şi liderii a trei partide de opoziţie, au cerut alegeri anticipate. Ei au ameninţat că vor protesta, până când îşi vor atinge scopul. Igor Dodon a anunţat, după negocierile cu majoritatea parlamentară, că vor fi analizate dizolvarea Parlamentului şi alegerile anticipate. Vineri sunt aşteptate noi proteste, începând cu ora 10.00. Liderii protestatarilor au obținut de la Andrian Candu promisiunea că până mâine în jurul prânzului, majoritatea parlamentară se va convoca și va analiza solicitările protestatarilor, potrivit presei de la Chişinău.

UPDATE 22.30  Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Cancelariei de Stat ca în regim de urgență să expediez o scrisoare Fondului Monetar Internațional, prin care să invite reprezentanții instituției în Republica Moldova pentru o nouă rundă de negocieri.

UPDATE 22.00: Parchetul Republicii Moldova a declanșat urmărirea penală în cazul violențelor de miercuri seara, când sute de protestatari au forțat cu răngile intrarea în parlament, iar manifestația împotriva învestirii guvernului democratului Pavel Filip a degenerat în ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 răniți de ambele părți, relatează joi presa de peste Prut.

Dodon, după discuţia cu majoritatea parlamentară: Dizolvarea Parlamentului şi anticipate, analizate

UPDATE 20.30 Preşedintele Republicii Moldova, Nicoale Timofti, a postat pe pagina sa de facebook un scurt text în care a precizat că a purtat astăzi o convorbire telefonică cu Klaus Iohannis, preşedintele român subliniind că prin învestirea noului Guvern în Republica Moldova s-a făcut un pas important în depășirea crizei politice și în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, Timofti a primit invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, în perioada următoare.

UPDATE 19.30 Protestele de astăzi din centrul Capitalei s-au încheiat, însă liderii celor trei partide, Igor Dodon, Andrei Năstase și Renato Usatîi au îndemnat protestatarii să meargă acasă și să-și adune forțele pentru că mâine îi așteaptă în Piața Marii Adunării Naționale la ora 10:00.

UPDATE 18.30  În cadrul primei ședințe de guvern, noul premier desemnat, Pavel Filip, a solicitat instituțiilor abilitatea să asigure ordinea publică în timpul protestelor care vor avea loc în aceste zile, dar și cei care se fac vinovați de actele de violență de la parlament să fie trași la răspundere, scrie deschide.md.

În cadrul ședinței Filip a mai solicitat ministrului Interne, Alexandru Jizdan, să lămurească în cadrul instituției pe care o conduce de ce poliția a reacționat confuz în asigurarea ordinii în timpul protestelor din perimetrul Parlamentului.

UPDATE 17.05 La ieşirea de la discuţii, Dodon a declarat că vrea proteste paşnice până când va cădea Guvernul.

Liderii protestatarilor au obținut de la Andrian Candu promisiunea că până mâine la ora 12:00, 13:00, majoritatea parlamentară se va convoca și se va expune asupra solicitării de a fi dizolvat Parlamentul, scrie deschide.md.

Cel puțin asta a declarat Igor Dodon după întrevederea cu președintele Parlamentului. La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că protestele nu vor conteni, iar Renato Usatîi avertizează autoritățile că la următoarele manifestații vor veni circa 50 de mii de oameni.

Speakerul Andrian Candu a explicat că depunerea jurământului aproape de miezul nopții nu este o încălcare deoarece Constituția nu prevede ora la care poate avea loc această ceremonie. Mai mult, el a spus că după depunerea jurământului, unii miniștri au mers imediat și s-au apucat de lucru chiar dacă era toiul nopții.

Cât despre proteste, Candu dă asigurări că protestatari agresivi vor plăti conform legii. ”Ceea ce s-a întâmplat ieri este o depășire, toți cei vinovați vor trebui să răspundă potrivit legii, fără Doamne feri, persecuții politice, sau altceva de acets gen.

Astăzi s-a pus în discuție legitimitatea votării Guvernului. Este un guvern susținut de partenrii noștri și este un Guvern pe care noi îl considerăm destul de tehnocat. Acest Guvern merită șansa de a demonstra că poate redresa situația”, a declarat Candu. Întrebat cum comentează faptul că strada scandează „Jos Plahotniuc”, Andrian Candu a spus că nu va comenta protestele propriu-zise.

UPDATE 16.05: Lideri ai celor trei formațiuni care au chemat oamenii la proteste au intrat în Reședința de Stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au loc discuții cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, și alți deputați, potrivit Europa Liberă.

UPDATE 16.00: Premierul Pavel Filip a lansat un apel şi îndeamnă cetăţenii ţării să manifeste vigilență, să nu reacționeze la manipulări și la provocări, să raporteze forțelor de ordine orice abuzuri și încălcări ale legii pe care le observă.

"Urmăresc cu atenție situația legată de protestele care au loc în aceste momente și sunt în permanentă legătura cu instituțiile abilitate să mențină ordinea în stat și să-i protejeze pe cetățeni. Am cerut conducătorilor acestor instituții sa-și facă datoria, să asigure securitatea cetățenilor și a bunurilor statului, să nu admită provocări și încălcări ale legii", a precizat prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip a declarat că îşi exprimă regretul pentru fiecare persoană care a avut de suferit ieri în timpul protestelor, indiferent că este vorba de reprezentanți ai forțelor de ordine, jurnaliști, protestatari sau colegi din Parlament și Guvern. "Ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil și am cerut instituțiilor de drept să inițieze o ancheta obiectiva si profesionistă, în urma căreia cei care au comis aceste agresiuni sa fie trași la răspundere. Protestele sunt o importantă formă democratică de manifestare, ele nu trebuie îngrădite în nici un fel, iar autoritățile statului trebuie să asigure cadrul sigur de desfășurare a lor, atâta timp cât vorbim de proteste pașnice, în care legea este respectată. Personal, sunt adeptul dialogului, eu cred ca problemele într-un stat se rezolvă printr-o comunicare constructivă și sinceră".

UPDATE 15.30: Deputații socialiști au depus o contestație la Curtea Constituțională în care cer anularea votului de miercuri, 20 ianuarie, din parlament pentru guvernul condus de Pavel Filip.

Socialiștii invocă faptul că guvernul Filip a fost învestit cu încălcarea legislației, iar executivul ar fi ilegal.

În jur de șapte mii de protestatari se află în centrul Chișinăului, potrivit Radio Chișinău. 

UPDATE 15.00: Kremlinul monitorizează evenimentele din Moldova și face apel la respectarea legii și abținerea de la violențe.

UPDATE 14.40: De la Moldtelecom, protestatarii au pornit spre Curtea Consituţională, care se află la celălalt capăt al bulevardului Ştefan cel Mare, după care au spus că vor ajunge la Reşedinţa de stat de pe strada Nicolae Iorga, unde la ora 15.00 ar fi programate consultările autorităţilor cu protestatarii, notează Europa Liberă

UPDATE  13.30: Manifestanţii au mers în marş pe bulevardul central până la întreprinderea de stat de telecomunicaţii Moldtelecom. Ei cer Moldtelecom să restabilească Jurnal TV în pachetele de cablu, care ar fi fost scos aseară.

UPDATE 13.00: Simpatizanţii Platformei "DA", ai socialiştilor şi ai formaţiunii lui Renato Usatîi în faţa clădirii Legislativului

UPDATE 12.30: Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu alți reprezentanți ai Legislativului, invită liderii protestatarilor la dialog astăzi, 21 ianuarie 2016, începând cu ora 15.00.

Totodată, Președintele Parlamentului face apel la calm și îndeamnă protestatarii să nu se lase provocați și să se abțină de la acțiuni care ar încuraja violențele.

UPDATE 12.20: Protestatarii înconjoară clădirea Parlamentului. Liderul formaţiunii "Partidul Nostru" Renato Usatîi a chemat oamenii să meargă în coloană în jurul Parlamentului. "Nu ne atingem de nimic, de nicio uşă. Facem înconjorul. E frig afară, taman ne dezgheţăm", a spus Usatîi, citat de Europa Liberă. 

UPDATE 14.00: Liederii opoziţiei, Igor Dodon, Renato Usatîi şi Andrei Năstase, vor merge joi la întâlnirea la care i-a invitat spicherul Andrian Candu, dar nu pentru a discuta, ci pentru a transmite revendicările protestatarilor.

Despre aceasta au anunţat joi în faţa manifestanţilor Renato Usatîi şi Andrei Năstase.

„Nu avem ce discuta cu Candu. Noi mergem să-i transmitem lui Candu mesajul nostru: afară şi la puşcărie”, a spus Năstase, citat de Sputnik.md.

UPDATE 11.30: Mii de oameni protestează în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Oamenii continuă să vină în faţa Guvernului, acolo unde susţinătorii Platformei "DA" pledează pentru dizovarea parlamentului şi anunţarea anticiparelor.

UPDATE: Procuratura Generală anunţă că a deschis un dosar penal, după violenţele comise miercuri seară de manifestanţi la Chişinău. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agresorii riscă până la opt ani de închisoare.

sursa foto: moldova.org

UPDATE: Un consilier important al preșdintelui Nicolae Timofti a demisionat, joi, după evenimentele de miercuri.

Consilierul prezidențial Vlad Țurcanu și-a anunțat demisia astăzi în cadrul briefingului de presă pe care l-a susținut.
Motivul a fost dezinformarea opiniei publice, referitor la desfășurarea ceremoniei de depunere a jurământului de către noii miniștri.

„L-am informat pe președinte despre decizia de a demisiona din funcție ca urmare a unei situații. Concret, în calitate de purtător de cuvânt am facut declarații cu privire la amânarea ceremoniei de învestire a guvernului pentru altă zi decât cea de ieri, aceia a fost infromația pe care o dețineam. După ora 22 s-a decis ca membrii să depună jurmâtantul, lucru care s-a întâmplat, nefiind în cunoștință de cauza am dezinformat opinia publică”, a declarat Vlad Țurcanu, citat de Unimedia.info.

Noi proteste au loc joi la Chișinău 

Liderii Opoziției parlamentare și extraparlamentare îndeamnă populația din toată țara să iasă din nou la proteste antiguvernamentale.

Joi, la 8.30, în fata Parlamentului au fost chemati sustinatorii partidelor pro-ruse, Partidul Nostru al lui Renato Usatii și ai Partidului Socialiștilor, condus de Igor Dodon.

La ora 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale urmau să se adune protestatarii Platformei Demnitate si Adevar.

Protestatarii din centrul Chișinăului vor alegeri anticipate si anularea hotararii Parlamentului prin care a fost investit Guvernul, in frunte cu democratul Pavel Filip.

Guvernul Pavel Filip a fost învestit miercuri cu o viteză uimitoare, prin votul a 57 de deputați din mai multe partide - democraţi, liberali, comunişti şi liberal-democraţi. Ședința specială a Legislativului a fost anunțată în mod surprinzător și s-a terminat rapid, reușind astfel să ia prin surprindere Opoziția, care a mobilizat protestatari, în stradă, cu o ușoară întârziere.

Modalitatea de impunere a guvernului Filip a fost criticată de Maia Sandu, politicianul în care mulți dintre reformiștii proeuropeni din Republica Moldova își pun speranțele. Pe pagina de Facebook a grupării PAS a fost postat un mesaj atribuit lui Sandu: "Dacă renunți la democrație pentru stabilitate, în cele din urmă vei pierde și democrația, și stabilitatea.”

Filip a prezentat guvernul său drept unul al stabilității, o stabilitate cerută de altfel și de SUA. "Venim pe fundalul unei lipse uriaşe de credibilitate a clasei politice. Nu vom veni cu promisiuni. Nu ar fi corect să cerem în avans încredere de la cetăţeni. Primele 100 de zile le vom dedica stabilizării ţării din punct de vedere politic, economic şi financiar", a spus noul premier.

Noul premier este apropiatul lui Vlad Plahotniuc, om de afaceri controversat, suspectat că ar fi implicat în furtul miliardului de dolari din băncile din Republica Moldova, care a încercat el însuși să preia șefia guvernului.

Stabilitatea invocată de Filip presupune inclusiv evitarea alegerilor anticipate. Acestea ar fi câștigate, cel mai probabil, de PSRM și Partidul Nostru, grupările conduse de controversații politicieni proruși Igor Dodon și Renato Usatîi, care au urcat în sondaje pe fondul proastei guvernări proeuropene și a corupției care a sărăcit populația. 

La protestele care au urmat votului, miercuri seară, au participat susținătorii a trei formațiuni politice: PSRM, Partidul Nostru, dar și Platforma „DA” condusă de Andrei Năstase.

După violențele din fața Parlamentului, ziua s-a încheiat la fel cum a început. Depunerea jurământului guvernului a fost organizată și pusă în aplicare fulgerător și fără informații prealabile, cândva după ora 23.00.