MENIU

Noua Comisie Europeană a trecut de audieri şi va fi votată, miercuri, în plenul Parlamentului UE

<p>Jean-Claude Juncker</p>

Comisarul european desemnat pentru transport, slovena Violeta Bulc, a făcut o impresie excelentă cu prilejul audierii sale din cadrul Parlamentului European de luni seară, relatează marți EurActiv, citat de Agerpres.

Audierea lui Bulc a fost percepută drept una vitală pentru întreaga Comisie condusă de Jean-Claude Juncker care urmează să fie supusă la vot în plen miercuri, 22 octombrie. Este acum un lucru aproape sigur că noua comisie Juncker va putea să-și înceapă mandatul de la 1 noiembrie, apreciază portalul de informații europene.

Violeta Bulc a fost aleasă de premierul sloven Miro Cerar pentru a o înlocui în executivul comunitar pe Alenka Bratu?ek, după ce 112 eurodeputați au votat împotriva nominalizării sale.

Violeta Bulc, un antreprenor de comunicații care s-a alăturat noului guvern din Ljubljana abia luna trecută, a tras atenția la Bruxelles cu paleta ei largă de interese, mergând de la abilitatea ei tinerească pentru baschet, o centură neagră în tae kwon do, până la instruirea ei ca șaman și promovarea mersului prin foc în cadrul afacerii ei de consultanță.

La finalul audierii ei, Violeta Bulc a fost felicitată atât de eurodeputații din S&D, cât și de cei din PPE. 'Ați aflat despre mine că merg prin foc. Au fost unele momente când am crezut că mă voi arde, dar până la urmă nu s-a întâmplat', le-a spus ea cu umor eurodeputaților din Comisia pentru turism și transport din PE.

Spre deosebire de Alenka Bratu?ek, care a vorbit slovenă în cea mai mare parte a audierii, Violeta Bulc a vorbit o engleză fluentă și nu a părut să fie stresată, unii martori comparând audierea sa cu o discuție la gura focului, notează EurActiv.

Deși a avut doar patru zile pentru a se pregăti de audierea de confirmare și nu are experiență în domeniul transporturilor care i-a fost repartizat, Bulc a confirmat ceea ce Juncker a spus despre ea după ce a întâlnit-o, la 15 octombrie, respectiv faptul că învață foarte repede.

În timpul audierii, ea a răspuns la întrebări pe subiecte precum dumpingul social în domeniul transporturilor, măsurile de prevenire a răspândirii Ebola pe teritoriul european sau consecințele embargoului rus asupra produselor alimentare asupra mediului de afaceri din UE. Mai mulți eurodeputați i-au pus candidatei slovene câte trei sau patru întrebări și ea a reușit în general să răspundă măcar parțial tuturor acestora, în ciuda constrângerilor de timp.

Violeta Bulc a dovedit o personalitate care este în mod cert atipică și emoțională. În mai multe rânduri, ea a spus că soluțiile la probleme complicate pot fi găsite 'punând la aceeași masă oameni cu bunăvoință' și a mărturisit că iubește natura și insulele grecești.

Confirmarea lui Bulc poate fi văzută și ca o victorie personală a lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, care și-a asumat riscul susținerii sale, în pofida sugestiilor că Slovenia ar fi trebuit să nominalizeze candidați cu mai multă experiență în domeniu.

Audierea lui Maros Sefcovic, vicepreședinte desemnat pentru uniunea energetică, s-a desfășurat simultan la Strasbourg, în fața membrilor comisiilor pentru industrie, cercetare și energie și respectiv mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Deloc surprinzător, Sefcovic, care a deținut postul de vicepreședinte în actuala Comisie și este un fost diplomat, s-a descurcat bine și în a doua audiere prin care trece în acest proces. El fusese deja confirmat ca deținător al portofoliului pentru transport și spațiu, dar eșecul lui Bratu?ek în PE a impus o redistribuire de amploare redusă a posturilor de către președintele ales al viitoarei Comisii, Jean-Claude Juncker.

Potrivit EUobserver, eurodeputații ar urma să-și anunțe marți verdictul, respectiv dacă Sefcovic și Bulc sunt apți pentru a primi portofoliile care le-au fost desemnate. Totuși, potrivit sursei citate, Violeta Bulc a sărbătorit deja luni seară, în barul hotelului Hilton din Strasbourg, modul în care a decurs audierea, fiind felicitată la un moment dat de un alt viitor vicepreședinte al CE, finlandezul Jyrki Katainen.