MENIU

Populiștii și extremiștii, câștigătorii alegerilor din Italia. Mișcarea 5 Stele, cel mai mare partid

ALEGERI ITALIA. Mișcarea 5 Stele a venit pe primul loc în scrutinul legislativ din Italia, așa cum era de așteptat, potrivit exit-poll-urilor anunțate la ora locală 23.00, la închiderea urnelor. Partidul Democrat aflat la guvernare este în scădere, la fel și Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi, în vreme ce extremiștii din Liga Nordului au obținut un scor record, iar urmașii fasciștilor, Frații Italiei, intră și ei în Parlament. Rezultatele arată că nicio formațiune - sau coaliție - nu are majoritate, dar o idee mai clară va reieși după alocarea mandatelor. Urmează negocieri cu final imprevizibil.

ALEGERI ITALIA. Exit-poll-urile date publicității de presa italiană arată un parlament indecis și generează o perioadă de incertitudine, în care partidele intră în jocul negocierilor. 

Mișcarea 5 Stele, grupare populistă cu un discurs dur împotriva migranților, inclusiv a românilor, a obținut între 29,5 și 32,5% din voturi, cel mai mare scor pentru un partid la acest scrutin, dar nu are majoritatea necesară pentru a forma guvernul, cel puțin la prima vedere.

Partidul Democrat, aflat la guvernare, cea mai echilibrată și pro-europeană grupare, a avut doar 20-23%, o scădere așteptată, care îi oferă puține șanse.

Coaliția de dreapta condusă de Silvio Berlusconi a obținut în jur de 30-35% și în ciuda așteptărilor fostului premier se ve de asemenea în incapacitatea de a forma guvernul.

Forza Italia, gruparea de centru-dreapta a lui Berlusconi a scăzut la 12,5-15% din vot. A crescut spectaculos Liga (Nordului), un alt partid xenofob și cu discurs anti-români, la un scor egal cu cel al partenerului său din coaliție - 12,5-15%.

Frații Italiei, catalogați drept urmași ai fasciștilor, care vor la guvernare de mână cu Berlusconi, au obținut la rândul lor 3,5-5% din voturi.

Luigi di Maio, șeful populiștilor de ”5 Stele”, se visează cel mai tânăr premier al Italiei 

Migrația, folosită de extremiști

Cele mai intense discuţii din campania electorală s-au purtat în jurul migraţiei. Foarte aproape de coasta Africii, Italia se află în prima linie în criza migranţilor şi a preluat cel mai mare număr de refugiaţi dintre ţările europene. Criza umanitară rezultată a determinat unele partide, în special pe cele de dreapta şi centru-dreapta, să-i acuze pe azilanți pentru situaţia economică.

”Imigranţii reprezintă 8,3% din populaţie, dar sunt responsabili pentru 50% dintre infracţiuni şi furturi, 40% dintre jafuri, 37% dintre violenţele sexuale, 25% dintre crime şi 50% dintre alte infracţiuni, precum prostituţia şi pedofilia. Există o legătură între imigraţia ilegală şi creşterea numărului infracţiunilor?”, a spus GIORGIA MELONI, lidera partidului Fraţii Italiei.

Formaţiunea de extremă dreapta face parte dintr-o coaliţie, alături de partidul lui Silvio Berlusconi și de Liga Nordului. În programul său electoral apare oprirea misiunilor de căutare şi salvare a migranţilor care naufragiază şi oprirea programelor de protecţie a refugiaţilor.

”Trebuie să facem un recensământ. Cei care nu au statut legal, trebuie trimişi înapoi în ţările lor. Dacă se află aici ilegal, nu se pot angaja şi sfârşesc prin a face ceva ilegal”.

De altfel, tensiunile tot mai mari în jurul imigranţilor au dus la intensificarea atacurilor xenofobe în regiune şi la o campanie electorală marcată de violenţe. Nu numai migranţii din Africa sunt ţinta nemulţumurilor. Un candidat al partidului populist Mișcarea 5 Stele s-a lăudat că a bătut români. În urma scandalului generat, şi-a retras candidatura.

Iar un român a fost acuzat de o deputată a Mişcării 5 Stele că a păstrat banii pe care ea ar fi vrut să îi doneze. Presa a descoperit însă că mulţi alţi parlamentari din acelaşi partid au păstrat pentru ei fonduri destinate unor firme mici.

Toate partidele și-au accentuat discursul împotriva migrației. Silvio Berlusconi a promis expulzarea a sute de mii de imigranți fără acte. Partidul Democrat și-a mutat și el discursul spre dreapta. De altfel, oficialii guvernului au reușit să reducă semnificativ fluxul de refugiați în urma unor acorduri cu Libia, dur criticate de organizațiile umanitare. 

Radical spre dreapta

Formula de dreapta, care are prima șansă să formeze guvernul dă fiori europenilor. Condusă de partidul mai moderat al lui Berlusconi, Forza Italia, coaliția are însă două piese grele în partidele extremiste Liga și Frații Italiei.

Liga a mai participat la coaliții alături de Berlusconi, dar în acele guverne, două detalii cruciale erau diferite. Pe de o parte, Berlusconi era mai puternic și putea păstra coaliția spre centru. Pe de altă parte, Liga avea maxim 5%. Acum Liga are 13 sau chiar 15% și o voce mult mai puternică, în persoana șefului partidului, Matteo Salvini.

Situația este la fel de sumbră în ceea ce privește partidul Frații Italiei, care își are originile în Alianța Națională, succesoare a partidului neo-fascist Mișcarea Socială.

Fascismul s-a întors de fapt în forță în Italia. La începutul lunii trecute, un simpatizant fascist a împușcat mai mulți africani în localitatea macerata. Omul a spus că încerca să răzbune moartea unei tinere italiene, care ar fi fost ucisă de un imigrant.

Ulterior, la Macerata au avut loc ciocniri între manifestanți din cadrul grupării fasciste Forza Nuova și poliție.Și alte orașe au fost scena unor astfel de frământări. 

Membrii grupării fasciste CasaPound au manifestat luna trecută cu torțe pe străzile din Milano. 

CasaPound, botezată după poetul american Ezra Pound, fascist, entisemit și susținător al lui Benito Mussolini și Adolf Hitler, este o grupare radicală, cu o reprezentare politică redusă, dar foarte atractivă pentru tinerii de dreapta datorită acțiunilor sale.

CasaPound a precizat că susține Liga și că vede un premier bun în persoana lui Matteo Salvini.

În consecință, demonstrații împotriva fascismului au avut loc la Roma, dar și la Milano, în vreme ce organizații de stânga au încercat să blocheze mitinguri ale grupărilor extremiste.