MENIU

Viktor Orban câștigă alegerile din Ungaria, dar șchioapătă. Prezență record la urne

Viktor Orban pare să câștige detașat alegerile parlamentare din Ungaria, conform primelor exit-poll-uri și în condițiile unei prezențe record la vot, de peste 70%!. Este cea mai mare prezență din ultimii ani la urme. Rezultatul provizoriu este surprinzător: Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă.

Przență record a maghiarilor la alegerile parlamentare din 8 aprilie. Partidul premierului Viktor Orban pare că se impune fără probleme, însă majoritatea obținută este sub așteptări.

Potrivit datelor estimative publicate de presa ungară, Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă.

Update 21.30. Primul exit-poll indică o distanță mare între Fidesz și Jobik, potrivit Realitatea TV:

Fidesz 103 mandate
Jobbik 42 de mandate
Socialistii 27

UPDATE 20:00 Prezenţa la urme la ora 18.30 a fost de 68%. În unele secţii de votare programul s-a prelungit. Potrivit celor mai recente sondaje, Fidesz conduce cu 45%, urmat la diferenţă mare de Jobbik.

Prezența la vot până la ora 17:00 a fost una record - de 63,2%. Există voci, în rândul analiștilor, care susțin că o mobilizare de peste 70% ar reprezenta o amenințare la adresa partidului lui Orban, Fidesz.

Procesul de vot de la consulatele generale şi de la Ambasada Ungariei în România se desfăşoară normal, fără întreruperi, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi.

Până la ora 14, ora României, la Ambasada Ungariei de la Bucureşti votaseră 68 de cetăţeni ungari din cei 94 câţi se înscriseseră pe listă în prealabil. La Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc şi-au anunţat intenţia de a vota 1630 de maghiari cu reşedinţa în Ungaria, iar până la ora 13, ora României, votaseră 805. La Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca s-au înregistrat 858 de persoane, din care până la ora 15, ora României, votaseră 600.

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, László Tóth a declarat că faţă de alegerile parlamentare precedente numărul solicitărilor de buletine de vot a crescut cu 600. Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca a afirmat că până la orele amiezii s-au primit la sediul reprezentanţei mai multe voturi prin corespondenţă decât în 2014.

Aproximativ opt milioane de mahiari sunt chemați astăzi la urne pentru a-şi alege cei 199 de membri ai Parlamentului. Victoria formațiunii lui Viktor Orban, Fidesz, pare asigurată.

Premierul Viktor Orban a votat încă de la primele ore ale dimineţii. El a transmis şi un mesaj pentru Bucureşti.

"UE nu este la Bruxelles. UE este la Berlin, la Budapesta, la Varşovia, la Praga şi la Bucureşti. Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles-ul, înseamnă capitalele naţionale, împreună", a spus Orban. Într-un mesaj publicat pe Facebook, el a îndemnat populaţia să voteze.

Sondajele de opinie îi acordă victoria în alegerile de duminică din Ungaria premierului Viktor Orban, dar cât de mare va fi majoritatea partidului său, Fidesz, este deocamdată neclar. Dacă Orban va beneficia de o majoritate de două treimi, atunci modificările legislative operate vor fi mai simple. Fidesz va putea să modifice și Constituția. 

Există și șanse ca Fidesz să piardă total majoritatea, dar acestea sunt minime, notează Reuters.

Cum funcționează sistemul electoral? În prezent, 106 mandate din totalul de 199 pot fi câștigate prin vot uninominal. Listele de partid acoperă restul de mandate. Surplusul de voturi al candidaților câștigători în circumscripțiile uninominale este redistribuit către listele partidelor.

Revenit la o putere în 2010 după o lungă dominație a socialiștilor, Viktor Orban s-a asigurat că partidul său, Fidesz, se va impune cât mai ușor în fața unei opoziții fragmentate.

Unii comentatori spun că o prezență la urne de peste 70% ar putea semnala o mobilizare a electoratului Opoziției și o reducere semnificativă a mandatelor Fidesz.

Prezența mare la urne ar putea împinge în același timp în afara Parlamentului partide mai mici precum Coaliția Democratică și Politica Poate Fi Altfel.

Candidații Opoziției ar trebui să câștige undeva între 40 și 45 de circuscripții uninominale pentru a se asigura că Fidesz nu obține majoritatea.

Multe depind însă și de listele de partid. ”Estimarea numărului de mandate este mai dificilă decât oricând din 1990 și pânî acum”, spune Janos Kovacs, analist al institutului de sondare a opiniei Iranytu.

 

Mai multe articole despre:
Viktor Orban alegeri ungaria