MENIU

FIFA: Parlamentul European cere un președinte interimar al forului mondial

Parlamentul European regretă că recentele acuzații de corupție împotriva Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) au afectat serios credibilitatea și integritatea fotbalului la nivel global. Eurodeputații cer o politică de toleranță zero față de corupția din fotbal, și subliniază faptul că organizația are urgent nevoie de reforme structurale profunde.

Parlamentul European (PE) salută demisia lui Joseph Blatter din funcția de președinte al FIFA și cere federației să nominalizeze un lider interimar care să îl înlocuiască. FIFA ar trebui să creeze un proces transparent și democratic de luare a deciziilor, inclusiv pentru alegerea noului președinte, se arată în rezoluția votată, joi, prin ridicare de mâini și remisă presei într-un comunicat oficial.

Rezoluția PE subliniază că toți oficialii implicați în acțiuni financiare improprii ar trebui să fie eliberați din funcții, iar deciziile care implică activități de corupție sau infracționale ar trebui revizuite. Deputații subliniază importanța investigației autorităților elvețiene și americane privind acordarea turneelor finale ale Campionatului Mondial din 1998, 2010, 2018 și 2022 Franței, Africii de Sud, Rusiei și Qatarului. Ei salută declarația șefului Comisiei FIFA de audit și verificări conform căreia acordarea turneelor finale ale Campionatului Mondial din 2018 și 2022 ar putea fi invalidată dacă vor exista dovezi că a avut loc în urma unor activități de corupție.

Dat fiind faptul că, la FIFA, corupția este ”extinsă, sistemică și adânc înrădăcinată”, federația de fotbal ar trebui să facă reforme ample, inclusiv o revizuire a statutelor sale, structurii, codului și politicilor operaționale. Federația ar trebui să îmbunătățească transparența și responsabilitatea, inclusiv în ceea ce privește procesul de luare a deciziilor și remunerația managerilor. Textul subliniază că ar trebui limitate mandatele membrilor Comitetului Executiv al FIFA. Deputații cer FIFA să implementeze standarde etice stricte și un cod de conduită pentru manageri și Comitetul Executiv, care ar trebui supervizat de un organism independent de monitorizare.