MENIU

Efectele crizei ucrainene: Armata germană crește numărul tancurilor gata de luptă

<p>Efectele crizei ucrainene: Armata germană crește numărul tancurilor gata de luptă</p>

Conflictul din Ucraina produce efecte, în ceea ce privește dotarea armatei germane. Conform unor informații obținute de Spiegel, Bundeswehr are planuri de creștere a numărului de tancuri „Leopard 2”, capabile să intre în acțiune în orice moment. Planurile ministerului arată că țintă este de 328 de tancuri gata de acțiune, în loc de numărul de 225, în prezent, informează HotNews.ro.

Statul major german a susținut, în cadrul unei serii de consultări cu ministerul Apărării, că cele șase batalioane de tancuri ale Republicii Federale, care conțin fiecare 44 modele „Leopard”, au nevoie de blindate suplimentare pentru a ajunge la gradul de operativitate de 100%. La acestea se adaugă 56 de tancuri pentru instrucție și opt pentru autoritatea însărcinată cu achizițiile de echipament. 

În prezent, unitățile de tancuri ale armatei germane nu sunt dotate la nivel de 100%. Legea germană afirmă că există posibilitatea de a lua tancurile, prevăzute pentru instrucție, dar doar în cazuri excepționale. Documentele consultate de Spiegel arată că planul de înarmare a diviziilor de tancuri este un rezultat direct, al creșterii nivelului de alertă, în cadrul NATO, din cauza tensiunilor cu Rusia și a crizei ucrainene. 

În octombrie 2014, specialiștii în apărare ai Marii Coaliții de la Berlin (formată din creștin-democrați și social-democrați) au cerut guvernului federal să crească numărul de tancuri Bundeswehr. Cele 225 de modele „Leopard 2” și 190 de modele „Boxer” nu ar mai fi suficiente, în „situatia actuală de securitate în Europa”. De asemenea, armata germană ar urma să primească fonduri și pentru demararea unui program de dezvoltare, a unui nou model de tancuri „Leopard 3”.  
Ministrul de Finanțe, Wolfgang Schauble, a precizat, la începutul lunii martie, ca bani suplimentari la bugetul apărarii ar putea intra, în discuție, abia în 2017. În prezent, Germania cheltuie 33 de miliarde de euro anual pentru bugetul apărării. Experții arată, însă, că fondurile sunt inadecvate, având în vedere că opt miliarde acoperă numai pensiile și administrarea activelor imobiliare.