MENIU

Băiatul de 6 ani, vândut de propriul tată unui cetățean din Germania, ajunge astăzi în România

Un caz șocant de trafic de minori, în care un copil în vârstă de 6 ani, presupus a fi vândut în Germania pentru 8.000 de lei a șocat întreaga țară. Astăzi, minorul va fi adus înapoi în România.

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), minorul va fi adus în cursul zilei de luni, însoțit de un psiholog și o echipă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

Autoritățile colaborează pentru repatrierea minorului

Cazul a fost semnalat inițial de autoritățile germane, care au notificat Ministerul Justiției din România despre situația minorului român. Ulterior, ANPDCA a preluat cazul și a luat măsuri imediate pentru repatrierea copilului, în colaborare strânsă cu autoritățile din Germania și cu reprezentanții Consulatului General al României la Munchen.

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ANPDCA, a subliniat că prioritatea absolută este asigurarea stării de bine a copilului și acordarea sprijinului necesar pentru depășirea traumei prin care a trecut. Oficialul a exprimat încrederea că ancheta va soluționa rapid acest caz șocant și că cei vinovați vor fi trași la răspundere în fața justiției.

„Prioritatea absolută în acest moment este să ne asigurăm că acest copil este bine, că va primi întreg sprijinul şi ajutorul din partea specialiştilor noştri pentru a depăşi această traumă evidentă prin care a trecut. Avem încrederea că organele de anchetă vor soluţiona cât mai curând acest caz, în care faptele par a fi de-a dreptul înfiorătoare şi avem încredere că cei care se fac vinovaţi vor răspunde în justiţíe. Le mulţumesc colegilor de la DGAPSC Gorj, Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Consulatul General al României la Munchen, pentru eficienţa cu care am colaborat în acest caz, reuşind împreună să ne asigurăm că acest copilaş este în siguranţă, cu cooperarea totală a autorităţilor germane”, a declarat preşedintele ANPDCA, Rareş-Petru Achiriloaie, conform știripesurse.ro.

Frații minorului din Gorj se află în grija unui asistent maternal

Ancheta în România este coordonată de DIICOT, iar autoritățile sunt în alertă din cauza suspiciunilor de trafic de minori. Frații minorului, o fetiță de 8 ani și un băiețel de 2 ani și 8 luni, au fost preluați de DGASPC Gorj și sunt în prezent sub îngrijirea unui asistent maternal.

Autoritățile din România și cele germane cooperează strâns pentru soluționarea acestui caz șocant și pentru aducerea vinovaților în fața justiției.