MENIU

Deutsche Welle: Igor Dodon, planul 'B' al oligarhiei din Republica Moldova

Lupta pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova se apropie de final. Favoritul principal, Igor Dodon, este planul de rezervă al oligarhiei de la Chișinău, scrie Deutsche Welle. 

Pericolul Dodon

Recent, în cadrul unor dezbateri electorale la „RTR-Moldova”, candidatul socialiştilor la Preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că peninsula Crimeea ar fi „teritoriu al Federaţiei Ruse”. În privința Republicii Moldova, candidatul pro-rus pledează pentru federalizarea acesteia, prin oferirea unor împuterniciri extinse administrației separatiste de la Tiraspol, inclusiv în ceea ce privește politica externă.

Președintele Comisiei pentru Relațiile Internaționale din Rada Supremă a Ucrainei, Anna Gopko, a reacționat la declarațiile socialistului Dodon. În cadrul unei conferințe de presă, ea a menționat că victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din 30 octombrie va pune în pericol securitatea Republicii Moldova și va destabiliza situația în regiune. „Va apărea un nou factor de destabilizare rusă”, a precizat Anna Gopko. „Astfel de declarații cu privire la faptul că Crimeea nu ar fi parte a Ucrainei, ci parte a Rusiei, încalcă legea ucraineană, sunt în contradicție cu rezoluțiile internaționale, în special cu rezoluția ONU cu privire la integritatea și independența Ucrainei”, a reamintit Gopko. „Este derutantă poziția unor politicieni moldoveni care recunosc anexarea Crimeei de către Rusia drept o acțiune legitimă. Asta în situația în care în Republica Moldova există un teritoriu necontrolat de guvernul central, care dorește să-i fie recunoscută statalitatea cu perspectiva aderării la Rusia”, a reacționat și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatîșin.

Pe de altă partea, deși prin declarația făcută la TV și-a „ars podurile” spre Ucraina vecină, la ultima sa conferință de presă, Igor Dodon s-a chinuit să convingă electoratul că ar putea fi „un președinte al tuturor”. El a lansat un apel la unitate și promite că va fi „președintele tuturor, indiferent de preferinte europene sau estice”: „Până acum mă prezentam în faţa dumneavoastră doar ca lider de partid. În scurt timp, însă, voi fi ales preşedinte al Republicii Moldova. Un şef de stat trebuie să fie principalul factor unificator al unui popor”, a spus Dodon. De asemenea, el a promis că în calitate de președinte nu va merge la compromisuri și nu va face „coaliție cu guvernarea oligarhică”.

Mitropolitul, agent electoral pro-rus

Iar joi, pe internet, a fost distribuit un video în care Mitropolitul Moldovei, Vladimir (mitropolie subordonată Patriarhiei Ruse) îndeamnă creștinii să-l voteze pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Mitropolitul l-a lăudat pe Dodon, menționând că acesta „este un adevărat creștin și a dovedit acest lucru nu doar în timpul campaniei electorale”.

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, alegerile prezidențiale se desfășoară în două planuri: geopolitic și antioligarhic, iar în campanie mesajul antioligarhic l-a surclasat pe cel geopolitic. Potrivit analistului Anatol Țăranu, oligarhia moldovenească a intrat în panică. „Pentru a schimba accentele campaniei a fost sacrificat fără tăgadă Marian Lupu. Prin pretinsa susținere, PD oferă un fruct otrăvit candidatului antioligarhic, Maia Sandu. Respingerea ofertei PD este categoric corectă. Planul 'A' al oligarhiei moldovenești a fost dejucat. Rămâne în picioare planul 'B'. Igor Dodon este varianta de rezervă a oligarhiei. Dejucarea acestei variante de salvare a oligarhiei poate să se producă doar printr-o mobilizare exemplară a moldovenilor”, susține Anatol Țăranu.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Igor Dodon Maia Sandu